Euonymus haag aanplanten met fortunei Emerald Gaiety

Euonymus haag aanplanten met fortunei Emerald Gaiety

Inhoudsopgave

De Euonymus fortunei Emerald Gaiety wordt vaak gekozen als haagplant. Niet zo verwonderlijk, want het is een winterharde groenblijver. Dat wil zeggen dat het, zelfs tijdens extreme kou, geen blad verliest. De Emerald Gaiety is te herkennen aan zijn prachtige bladeren. Ze zijn klein van stuk en groen met wit van kleur, waarbij met name de randen deze bonte kleur hebben. De Euonymus fortunei Emerald Gaiety heeft een compacte, volle begroeiing. De maximale hoogte is zo’n 80 centimeter. Ideaal wanneer u een plant zoekt voor een erfafscheiding in de voortuin, borderbeplanting of juist als type bodembedekker.

Euonymus fortunei Emerald Gaiety goed winterhard

De Nederlandse benaming voor de Euonymus fortunei Emerald Gaiety is Kardinaalsmuts. De plant Gaiety kan op alle standplaatsen staan en heeft maar zeer weinig verzorging nodig. Het hele jaar door kunt u het aanplanten, al wordt het tijdens een vorstperiode afgeraden. Een jaarlijkse snoeibeurt, liefst twee keer, stelt de Euonymus fortunei Emerald Gaiety erg op prijs. Zo wordt de groei en de vorming van nieuw blad gestimuleerd. De beste periodes om de Euonymus te snoeien zijn in het voorjaar en in augustus. Kies hiervoor wel een bewolkte, niet al te warme dag uit. Dan heeft de plant de minste kans op verbranding van de bladeren. Meestal is alleen de bovenzijde snoeien, met een scherpe snoeischaar, voldoende.

Een goede buxusvervanger met groen-witte blaadjes

Jarenlang was de buxus erg populair in onze tuinen. Maar deze wordt geteisterd door aanvreting van de buxusrups- en mot. De Euonymus fortunei Emerald Gaiety is hier niet vatbaar door. Daarmee is het een zeer geschikte vervanger van de buxus. Het aanplanten is zeer simpel. U graaft een geultje van zo’n 25 centimeter diep en breed. Vermeng de uitgegraven grond met aanplantgrond, zet de planten in de geul en plaats de grond terug. Druk deze goed aan en geef de Euonymus fortunei Emerald Gaiety direct water. Blijf dit de eerste periode na het aanplanten doen, het liefst in de ochtenduren. Ook wanneer het warm weer is kunt u de Emerald Gaiety extra vocht toedienen.