Engelse tuin

Wat is een Engelse tuin?

Een Engelse tuin is een tuin waar de natuur de baas is. Het wordt ook wel een cottage tuin genoemd. Het idee is dat de natuur haar gang kan gaan, en slechts in kleine mate in bedwang wordt gehouden. Dit vind je terug in de grillige structuur van een Engelse tuin. Er zijn geen rechte borders, de paden slingeren door het landschap en de bloemen vaak door elkaar.

In de Engelse tuin heerst een prettige en gezellige sfeer. Er zijn vele romantische hoekjes met zitplaatsen te vinden knus onder de bomen. Bovendien is kleur een must. Hoe bonter de tuin eruit ziet, hoe beter. Dit is misschien wel om het wat sombere klimaat tegen te gaan op het Europese eiland.

Doorgaans zie je vaste wintergroene planten samen staan met eenjarige en tweejarige planten. Deze combinaties vallen makkelijk te onderhouden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je alles kaarsrecht hoeft te planten. Lekker strooien en de natuur doet de rest.

Je kunt heerlijke wandelingen maken in een Engelse tuin en er is altijd wat te zien. Deze tuinen zijn echt gemaakt om te genieten van de geuren en kleuren. Bovendien hebben ze ook een functie met al die bloemen. Ze trekken bijen aan om de verstuiving te stimuleren. Een Engelse tuin kenmerkt zich dus door de willekeurigheid van de natuur en de vele ronde vormen.

Waar komt het idee van de Engelse cottage tuin vandaan?

De Engelse cottage tuin is geïnspireerd door Azië. In de 18e eeuw keken de Britten naar de Aziatische tuinen en zagen de schoonheid in de asymmetrische indeling. De Japanners hadden het al in de 7e eeuw overgenomen van de Chinezen en hun eigen draai eraan gegeven. Deze twee unieke stromingen beïnvloeden de tuinarchitecten van Europa welke het sterkste tot uiting kwam in Engeland.

Een Engelse cottage tuin is een landschapstuin wat betekent dat het landschap om je heen in miniatuur wordt nagebootst in je tuin. Bovendien is het met de asymmetrische en grillige structuur een ferme tegenhanger van de Franse tuin en Italiaanse tuin.

Water speelt een belangrijke rol en Engeland heeft er genoeg van. Dit zorgde ervoor dat je altijd wel waterpartijen zag staan in een typische Engelse cottage tuin. Deze meertjes waren echter wel kunstmatig aangelegd.

Wat zijn bekende Engelse tuinen?

Royal Horticultural Society Wisley

De Royal Horticultural Society Wisley is een bekend park in Engeland waar je je hart op kunt halen als je van tuinen houd. Het is een gigantische tuin van wel 1,3 vierkante kilometer. Ze hebben het terrein opgedeeld in verschillende gebieden met elk een unieke insteek. Ze hebben veel verschillende soorten planten maar als je op zoek bent naar een authentieke Engelse tuin moet je naar de cottage tuin gaan.

Daar vind je een uitgestrekt gebied geheel in de traditionele stijl. Neem een kijkje en sla alle kleurrijke bloemen in je op in je geheugen om je eigen tuin aan te leggen.

Gravetye Manor

Vandaag de dag is Gravetye Manor een hotel in het prachtige Engelse landschap. De grondlegger van de tuinen hier is niemand minder dan William Robinson. De tuinen die deze man heeft ontworpen behoren tot het cultureel erfgoed van het land. Gelukkig voor ons hebben ze het wel nog openbaar voor het publiek gemaakt.

Robinson is een van de belangrijkste personen om de Engelse tuin bekend te maken. De tuin van Gravetye Manor is in 1855 aangelegd en is sindsdien een van de meest iconische wilde tuinen. Je zult hier zeker het gedachtegoed van ‘laat de natuur zelf haar werk doen’ in terugzien.

Sheffield Park and Garden

Zoals de naam al aangeeft is Sheffield Park and Garden zowel een tuin als een park. Hier zie je duidelijk dat het ontwerp bedoeld is als cottage landschapstuin. Dat wil zeggen dat deze Engelse tuin het grotere Engeland in het klein nabootst. Dus alles wat je in het landschap van Engeland aantreft zul je hier ook aantreffen, maar dan in het klein.

Het origineel was al in de 18e eeuw aangelegd door Lancelot Brown. Een tuinarchitect die zich tot een van de meest bekende Engelse landschapstuin architecten had ontwikkeld. Wat vooral bezienswaardig is aan deze tuin zijn de bomen en planten. Die zijn ingericht in de kleurtinten van de herfst.

Wat zijn typische Engelse tuin planten?

Rozen doen het echt goed in een Engelse tuin. Je kunt de vele variaties gebruiken voor afwisseling: de normale roos, klimroos of stokroos. Als je brede paden hebt die je wilt aankleden zijn rozenbogen eroverheen een goed idee. Dit zie je vaak terug in Engelse hoven.

Verder zien we in een Engelse tuin ook wel geraniums, vrouwenmantel, hortensia’s, kamperfoelie, Zeeuws knoopje, clematis, duizendschoon, lupine, lavendel, vingerhoedskruid, kruiptijm, ridderspoor, kattenkruid, salie en vlambloem. Met zoveel keuzes kun je een ware Engelse bloementuin aanleggen.

Zoals je ziet geeft dit veel kleur aan je tuin. Met de vele bloemen zullen er ongetwijfeld ook insecten zoals bijen op af komen. Het is dus wel iets waar je van moet houden en niet in paniek raakt als er van alles rondvliegt in je tuin.

Wat heb je verder nodig om je eigen Engelse tuin aan te leggen?

Om een kleine Engelse tuin aan te leggen heb je naast de planten ook stenen nodig. Voor de paden kun je een splitsoort kiezen met wat donkere tint. Uiteraard bepaal jij zelf in hoeverre je je hieraan wilt houden. We zien genoeg mooie cottage tuinen met bijvoorbeeld een Bordeaux rode split als padbedekking. Houd het wel bij split en geen ronde steentjes omdat die onafgewerkte en hoekige vormen juist de stijl benadrukken van een Engelse tuin.

Wil je tegels in de tuin? Neem ze dan niet te groot. Een formaat van 20×30 cm is groot genoeg en maximaal 30×40 cm. Door getrommelde stenen te kiezen behoud je die grilligheid in je tuin bij het aanleggen. Tevens geeft dit een oude look. De voorkeur gaat uit naar gebakken steen. Ook hier kun je best weer wat spelen met de kleur omdat de rest van de tuin ook veel kleur heeft.

Een Engelse border aanleggen doe je met behulp van stapelstenen. Deze iconische manier van borders aanleggen typeert het landschap uit die tijd. Aangezien we een landschapstuin willen maken sluit dit perfect aan op wat we willen hebben.