Indonesische tuin

Wat is een Indonesische tuin?

Een Indonesische tuin herken je aan de palmbomen, sawa’s, boeddhabeelden en pagodes die je door heel de tuin heen tegen zult komen. Met het tropische klimaat heeft Indonesië veel verschillende soorten flora te bieden. Als je een Indonesische tuin hier in Nederland zelf wilt maken kun je niet alles zomaar kiezen. Veel van de begroeiing doet het alleen goed in het warme, natte klimaat.

Wil je toch bepaalde bomen en planten importeren moet je een speciale bescherming bieden tijdens de koude maanden. Dit kan zijn door ze in te wikkelen met warmtekabels, door de vegetatie uit te graven en te verplaatsen naar een warmere plek op je grondgebied of door ze in te pakken met stro. Sommige soorten hebben een kleine isolatie nodig, anderen moeten echt verplaatst worden.

Een Indonesische tuin kun je mooi aankleden met de beelden, stenen en versieringen uit de lokale materialen. Zo past lavasteen goed in de omgeving van de tuin. Vergeet ook de Indonesische tuinbanken niet als object voor de knusse zitplekjes. Als grassoort is bamboe alom aanwezig in het landschap van de archipel in Zuidoost-Azië. De religieuze gebouwen gaan vaak naadloos op in de sfeer van de Indonesische tuin. De tempelstenen en boeddhabeelden bieden niet alleen schoonheid, maar ook functionaliteit. Je kunt goed tot bezinning komen in de Indonesische tuin, wat dat betreft komt het overeen met een Chinese of Japanse tuin.

Wat zijn bekende Indonesische tuinen?

Pairi Daiza

Gelegen in België en als onderdeel van de dierentuin is Pairi Daiza een van de mooiste voorbeelden in Europa van een Indonesische tuin. Ze hebben terecht al meerdere prijzen gewonnen voor de tentoonstelling van de palmen, planten, bloemen en andere boomsoorten. Het is een geweldig project om alle beplanting voor te bereiden op de periode van april t/m oktober. Dit is de periode waarin alles te zien is. Voor de rest van het jaar worden ze of ingewikkeld in warmtekabels en stro of gaan de kwetsbare bomen naar binnen om het tropische klimaat te behouden.

Om te bedenken dat slechts een kleine groep vrijwilligers verantwoordelijk is voor de aankleding en verzorging van alle planten en bomen is ongelooflijk. Ze hebben er alles aan gedaan om het zo authentiek mogelijk te houden terwijl ze zelf nog een paar interessante toevoegingen hebben gemaakt. De planten die bijvoorbeeld niet uit Indonesie komen maar perfect passen bij hun versie van de Indonesische tuin zijn de Japanse vezelbanaan, Mexicaanse grasboom, Chinese lotusbanaan en de Peruviaanse peperboom.

Vanwege het natte, warme klimaat vind je er veel moeras- en waterplanten zoals de grote bonte lisdodde, Indische lotus of moerings waterplanten. Breng eens een bezoek tijdens de zomer en ontdek de Indonesische tuin.

Welke planten gebruik je in een Indonesische tuin?

De aanplanting in een Indonesische tuin is niet alleen voor de sier. Met een veelvoud aan bananenbomen en kokosbomen kun je het ook zien als een heerlijke eetbare tuin. Ze houden het niet bij één bamboesoort bij de invulling van de tuin. Wel moet er goed op worden gelet welke soorten dit zijn, omdat sommige erg kunnen woekeren. Een veilige keuze is Fargesia.

Net als hier kennen ze in Indonesië veel water. Het is daarom niet verwonderlijk om genoeg fonteintjes te zien. Niet al het water hoeft in beweging te zijn. Een vijver is een prima keuze als toevoeging op de andere waterpartijen in de tuin. Als bijkomend voordeel houdt bamboe ervan om te groeien op de oevers van het water. Zet er een mooie tuinbank naast en je kunt eindeloos genieten van de sfeer. Ook niet inheemse soorten sieren het landschap van de Indonesische tuin. Denk hierbij aan de Japanse esdoorn of de Chinese waaierpalm.

Palmen maken een groot deel uit van de verschijningen in het land. Je ziet ze overal langs de weg en hoe dieper je de natuur ingaat hoe groter de diversiteit. Je komt onder andere de vederpalm, dadelpalm en meerdere soorten palmvaren tegen. Deze geven een bijzonder groene uitstraling. Als afwisseling kun je denken aan een Blauwe palm.

Daarnaast zijn Ginseng, Chorisia en de kleurrijke canna een goede toevoeging in het landschap van de Indonesische tuin.

Met Indonesische tuinbanken maak je je tuin compleet

Indonesiërs zijn echte levensgenieters. En hoe kan het ook anders als je elke dag omringd wordt door de meest prachtige uitzichten? De Indonesische tuinbanken maken je tuin compleet. Ze geven de kans om even stil te staan bij de schoonheid van de tuin. Vaak staan deze tuinbanken in de schaduw om even tot rust te komen. Je kunt de directe omgeving versieren met beeldjes, lavastenen sculpturen of geblazen glaswerk.

Het teakhout is een bekende houtsoort uit Zuidoost-Azië. Geen wonder dat de meeste Indonesische tuinbanken van deze donkerbruine houtsoort zijn gemaakt. In Indonesië kan het soms flink spoken qua weer dus alle tuinsets zijn goed weersbestendig.

De planten en bomen in het gebied van een pagode of stoepa zijn vaak goed onderhouden. Zeker als deze zich in een park bevinden zie je echt goed hoe mooi een Indonesische tuin kan zijn.