Nederlandse tuin

Wat is een Nederlandse tuin?

Is er iets als een typische Nederlandse tuin? Deze discussie strekt zich over honderden jaren uit zonder dat er een eenduidig antwoord te vinden is. We kunnen wel stellen dat Nederland een grote invloed heeft gehad op de botanische kunsten vanaf de 17e eeuw.

Veel van de plantensoorten werden in Nederland gecultiveerd, gekruist, onderzocht en verder ontwikkeld. Niet voor niets staan we nog steeds bekend als het land met de meest vruchtbare grond in Europa. Echter als het gaat om de mooiste Nederlandse tuin maken, is het een grijs gebied.

Wat maakt een tuin Nederlands? De Engelsen waren zeker geïnteresseerd in onze tuinen en lieten er in hun land diverse van aanleggen. Maar qua stijl hadden ze net zo goed afgekeken kunnen worden van de Fransen. Met de geometrische verdelingen, rechte paden en onderhouden borders. Eigenlijk het enige wat echt opmerkelijk is zijn de smalle kanalen die de planten irrigeren samen met het feit dat er vrijwel geen hoogteverschil in een Nederlandse tuin is. Plat en vol met water dus, precies zoals Nederland.

Wanneer we naar de particuliere Nederlandse tuin echter kijken zien we dat dit geen landschapstuin is. Vanwege de kleine ruimtes die de huizen bieden blijft het vaak bij bloempotten en bloembakken. Het is geen kleine weerspiegeling van de wereld om je heen, maar een afgezonderde individuele tuin.

Iets waar we natuurlijk wel bekend om staan zijn de tulpen en de bollenstreek. Je zult dus ook veel bloembedden met veel bollen zien in de Nederlandse tuin.

De mooiste tropische tuinen in Nederland

In Nederland zijn veel verschillende tuinen te vinden. Als experts in het kweken van nieuwe soorten en kruisen van bestaande hebben we veel kennis opgedaan over de flora. Dit geldt niet alleen voor de planten in ons land, maar over de hele wereld. Eigenlijk hoef je nooit ver te reizen om een stukje van de flora van het buitenland te vinden. In Nederland zijn genoeg parken en tuinen waar je je hart op kunt halen. Daarom hebben we hier een lijst met de mooiste tropische tuinen in Nederland.

De Orchideeën Hoeve

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest is een echte parel in het vlakke landschap. In deze voormalige orchideeën kwekerij vind je de mooiste tropische tuinen met alle dieren die daarbij horen. Het is onderverdeeld in de Maleisische tuin, de Taiwanese tuin, de tropische tuin en de Vlinder Vallei. In elk van de kassen is het heet zoals je verwacht en kun je je ogen uitkijken op de specifieke stijlen van tropische tuinen.

De Passiflorahoeve

Als je van warmte en vlinders houdt zit je in de Passiflorahoeve in Gelderland goed. Je hebt maar liefst vijf verschillende vlindertuinen waar ze geheel vrij rondvliegen. Ze hebben de meest kleurrijke patronen omdat ze uit de tropische gebieden komen.

Kijk hoe ze de nectar verzamelen van de bloemen overal om je heen. Wat de planten en bloemen betreft vind je er passiflora’s, fuchsia’s, hibiscussen, dahlia’s, irissen, lelies. Met een oppervlakte van 16.000 m2 heb je genoeg om er een dagdeel te vertoeven.

De tropische kassen van de Botanische Tuinen in Utrecht

In de botanische tuinen in Utrecht vind je de tropische kassen. De temperatuur wordt hier constant op 21 graden gehouden en de luchtvochtigheid op 55%. ‘s Nachts gaat dat zelfs omhoog naar 95%. Hier staan met name kuipplanten, sinaasappelbomen, cacaoplanten, papaya, vele liaansoorten en brugmansia. In de klimmershal is een kleine collectie van tropische klimmers te zien.

De tropische kassen van de Botanische Tuin Zuidas

In de tropische kassen van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam kom je onder andere cactussen en vetplanten tegen. Sterker nog, ze hebben daar de grootste collectie van Nederland van. Het staat vol met diverse orchideeën om inspiratie op te doen. Bovendien hebben ze de enige collectie van bonsai en penjing in Nederland. Naast de cactussen vind je er nog meer succulenten zoals Aloë, Agave en Lithops.

De mooiste botanische tuinen in Nederland

Nederland kent tal van botanische tuinen. Of ze nu heel compact zijn ingericht of uitgestrekt liggen over een groot gebied, ze hebben allemaal iets unieks. Omdat er zo veel verschillende soorten planten bestaan is het onmogelijk om alles in één plek te hebben. Maak er een leuk dagje uit.

De assortimenten zijn vaak seizoensgebonden dus het is zeker aan te raden elke tuin een paar keer te bezoeken. Een keer in zomer en een keer in de winter. Zo kom je telkens verschillende soorten tegen die je de vorige keer niet hebt gezien. Hieronder noemen we een aantal van de mooiste tuinen in Nederland.

Hortus Botanicus in Leiden

De Hortus Botanicus in Leiden heeft honderden jaren lang een speciale status gehad. Niet alleen is Leiden de plek van de eerste universiteit in Nederland, maar ook de plek van de oudste botanische tuin. Het is tevens de kweekplaats geweest van Carolus Clusius wie de grootste collectie tulpen in Europa op de markt bracht.

Op dit stukje grond midden in de stad vind je verschillende tuinen en kassen. In de Hortus Botanicus Leiden leer je over de rol van de tulpen. Hoe ze in Nederland zijn gekomen, wat het verloop was van het kweken. Hoe ze van wilde tulpen echte gecultiveerde bloemen maakten door middel van kruisingen.

De Hortus in Amsterdam

Onze hoofdstad heeft een van de mooiste tuinen van Nederland. In de tuinen van De Hortus in Amsterdam kun je genieten van de flora die met de seizoenen mee veranderen. In de lente bijvoorbeeld vind je er krokussen, hyacinten, anemonen en sleutelbloemen, maar ook magnolia’s en tulpen. Het mooie aan de tuin is dat ze elke dag geopend zijn voor het publiek.

Pinetum Blijdenstein

In Hilversum ligt de Pinetum Blijdenstein, een van de mooiste tuinen voor ieder die van naaldbomen houdt. Het gebied is aangelegd in de stijl van een Engels tuin. Dus veel verwildering en Moeder Natuur die haar gang mag gaan. Het begon allemaal als een privéverzameling van coniferen en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste collectie van wilde gymnospermen van Nederland en misschien zelfs ter wereld. Het is in 1909 aangelegd en is iets aan de kleine kant met 1,2 ha.

Welke open tuinen zijn er in Brabant?

De mooiste tuinen in Nederland zijn misschien wel de tuinen waar je zomaar in kunt lopen. Door deze open tuinen wordt het plezier van het hebben van een tuin verspreid en worden bezoekers geïnspireerd om zelf ook mee te doen. In Brabant hadden vier van deze dames een idee om een tuinenroute op te stellen. Deelnemers worden verwonderd door de mooiste stijlen in het maken van een tuin. Als je een van deze tuinen wilt bezoeken, maak dan gebruik van de open dagen of neem contact op met de bewoners voor een groepsafspraak.

Groenhoven

Je ziet duidelijk een geordende structuur in de tuin van Groenhoven. Hoge bomen staan langs het erf en de tuin zelf ligt verstopt achter een haag. In de tuin staat een tuinhuis omringd met lavendel met een mooi rieten dak. Er zijn genoeg zitplekjes om te genieten van de schaduw in de zomer.

Hof ‘t Eind

Groen is het sleutelwoord van de tuin Hof ‘t Eind. Of het nu gaat om het gazon, de buxussen of de treurwilg aan de voorkant, groen is alom aanwezig. Aan de achterkant is een grote vijver met nette borders. Over het algemeen is het een goed onderhouden tuin met gevormde buxussen en hagen.

Ons Buiten

Ons Buiten is geïnspireerd door de Engelse cottage tuinen. Met de slingerende paden, het moeras en de vijver is het een plezierige plek vol mooie planten. Je ziet echt de bekende stijl van de landschapstuin erin terug. Het vlonderterras ligt rustig te wachten aan de oever van de vijver. De heidetuin toont de lokale soorten van het gebied zoals een echte landschapstuin: vennen, berken en dennen.

Landgoed Het Witte Kasteel

Sinds ze het landgoed van Het Witte Kasteel hebben gerestaureerd staat er een geurige kruidentuin. Aangevuld door moes- en bloementuinen maakt dit tot een van de mooiste tuinen in de regio. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de fruitboomgaard wanneer je er bent.

De Dwerg

Als voormalige boerderij en tuinderij is de grond perfect geweest om het om te vormen tot een Nederlandse tuin. De Dwerg was een stroompje in Drunen, maar is sinds een tijd al gedempt. Als je van kuipplanten houdt zit je hier goed. Daarnaast is de grond onderverdeeld in verschillende tuinkamers. Het is een kleurrijke vertoning met rozen en snijbloemen. Ze hebben slimme oplossingen bedacht om om te gaan met de ruimte.

Boomkwekerij Struijk

Boomkwekerij struijk is een gebied van hortensia’s heesters en vormbomen. Als kwekerij kun je er ook terecht voor een selectie zaden voor vaste planten en siergrassen. Wat deze zo speciaal maken is dat je ze niet overal zomaar kunt kopen. Ben je benieuwd hoe bepaalde planten- en boomsoorten eruit zullen zien in jouw eigen tuin? Neem een kijkje bij de voorbeeldborders en zie hoe ze volgroeid eruit zien in deze boomgaard.

Welke open tuinen zijn er in Friesland?

Wie zegt dat je ver weg moet gaan om mooie tuinen te bezoeken? De mooie tuinen in Nederland zijn zeker de moeite waard. Friesland heeft nog veel natuur behouden waardoor je hier prachtige exemplaren kunt vinden. Doe inspiratie op of ga er gewoon heen om even weg te zijn van alles en te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Neem contact op met de beheerders van het stuk grond als je deze open tuinen in Friesland wilt bezoeken.

Artuin

Als centrum van het dorp Oudwoude heeft dit stuk grond veel bekijks in de omgeving. Geleid door een grindpad kom je er onder andere een kleine moestuin en een boomgaard tegen. Je herkent een strakke structuur met waterelementen zoals een vijver. Een gedeelte is een zogeheten eetbare tuin. Qua borders zie je duidelijk een Engelse stijl terug.

De Baanderij

Dit is een van de jongere tuinen in de omgeving. Met een vijver en een houten terras staan er veel natuurlijke elementen in zonder dat het eentonig wordt. Ook deze tuin beschikt over een boomgaard gevuld met wilde bloemen en groentegewassen.

De Oevertuin

De bewoners van De Oevertuin hebben op een unieke manier gebruikt gemaakt van water. Met allerlei bruggetjes en vijvers van verschillende maten krijg je hier een unieke indruk. De oevers staan vol met begroeiing waardoor het altijd een druk heen en weer gaan is van verschillende diersoorten als toevoeging op de planten.

In de zomer heb je er genoeg schaduw om te schuilen van de zon. Met de slingerpaden en kleurrijke borders heeft het wat weg van een Engelse tuin. Bovendien zijn er meerdere zitplekken verspreid over deze tuin in Nederland.