Tuingereedschap onderhouden

Zo onderhoud jij je tuingereedschap

Inhoudsopgave

Met het juiste onderhoud aan je tuingereedschap ben je veel minder tijd kwijt aan het beheren van je tuin. Tuinieren is een vak van passie. Wij die het beoefenen steken graag dat extra stukje moeite in de tuin. Ook zijn we niet te beroerd om wat extra neer te leggen voor het kopen van goed gereedschap. Maar wat heb je aan dat gereedschap als het niet meer goed werkt? Dit komt omdat veel mensen het vaak vergeten te doen of onderschatten wat de waarde is van het onderhoud aan het tuingereedschap.

Waarom je tuingereedschap onderhouden?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je tuingereedschap onderhouden loont. Hier benoemen we de grootste vier factoren: geld, tijd, moeite en gezondheid.

Goed voor je portemonnee

Als je duur tuingereedschap hebt gekocht is het zonde als het na een tijdje niet meer gebruikt kan worden. De vele hulpmiddelen die we hebben om de tuin op orde te houden gaan jarenlang mee als we ze goed verzorgen. De voorwerpen zijn robuuste producten bedoeld om slijtvast te zijn. Echter zelfs de scherpste messen raken bot. Duur tuingereedschap is niet duur als je er lang mee doet. Met het onderhoud verleng je de levensduur van je gereedschap met jaren. Als je de kosten uitdrukt in euro’s per gebruik zul je zien dat het veel voordeliger is om de moeite te nemen om ze te onderhouden. Dit stelt je in staat om duurdere, betere merken te kopen waarmee je weer makkelijke kunt tuinieren.

Laten we een voorbeeld erbij pakken. Een goedkope snoeischaar van € 10 waar je 1 jaar mee doet is uiteindelijk duurder dan een snoeischaar van € 50 waar je 10 jaar mee doet.

Scheelt tijd en moeite op de lange duur

Het klinkt tegenstrijdig, maar voor de tuinders zonder geduld is onderhoud van het tuingereedschap het beste wapen. Hoe vaak heb jij gehad dat je met je schoffel te veel kracht moest zetten en plots een stuk mooie planten kapot maakte door je wilde beweging? Of dat je vier keer opnieuw die boom hebt moeten snoeien omdat de snoeischaar te bot was? Goed onderhouden gereedschap klaart de klus nu eenmaal sneller. De tijd die het kost om de spullen schoon te maken, slijpen, in te vetten en op netjes op te bergen haal je dubbel en dwars terug met de korte tijd om je tuinwerk te doen.

Goed voor de gezondheid van jou en je tuin

Je zult je misschien afvragen waar dit ineens vandaan komt. Je staat er misschien niet bij stil maar in je tuin bevinden zich ontelbaar veel bacteriën, ziektekiemen, virussen en microben. Deze zitten allemaal te wachten op een buitenkans om jouw wond te infecteren als jij je verwond aan een roestig stuk gereedschap. Eveneens zijn jouw planten de klos als je lelijke wonden maakt met botte messen.

Het niet reinigen van je schuur en tuingereedschap geeft deze bacteriën en ziektekiemen vrij spel.

Schoonmaken is de basis van je tuingereedschap onderhoud

Zoals we hiervoor al hebben aangegeven is de basis van je tuingereedschap onderhoud dus schoonmaken. Al simpelweg met het afspoelen van je schop of spade kom je een heel eind in het voorkomen van roest.

Elke keer als je klaar bent met schoffelen, graven of iets anders waar vuil op je gereedschap komt raden we aan het af te spoelen met water. De vuildeeltjes houden namelijk vocht vast en als het vocht lang genoeg de kans krijgt om in te werken op je metalen onderdelen ontstaat er roest.

Als je gebruikt maakt van apparaten met bewegende onderdelen zoals grasmaaiers of kettingzagen is het belangrijk dat je eerst het apparaat uit het stopcontact haalt voordat je het schoonmaakt. Werkt een van de apparaten op batterijen of een accu? Haal deze eruit voordat je begint met schoonmaken van het tuingereedschap. Veiligheid gaat voor alles. Bovendien wil je sowieso alles uit elkaar halen in het geval van complexe bewegende onderdelen. Vergeet niet naderhand ook weer alles droog te maken met een doek.

Tot slot wil je niet plantenziekten en insecteneitjes verspreiden door heel je tuin de volgende keer als jij je gereedschap erbij pakt. Vooral na het onkruid verwijderen wil je niet de zaadjes verspreiden over je hele tuin. Ontsmet daarom je voorwerpen met een schoonmaakmiddel. Een goede keuze hiervoor is een alchoholmiddel, maar sommigen gebruiken azijn, limoen en zout, Coca Cola of baking soda.

Hoe slijp je een snoeischaar, schoffel of spade

Eigenlijk alles wat een scherpe snede heeft wil je scherp houden. Dit heeft betrekking op je snoeischaar, schoffel, schop en spade. Wat je ook gebruikt om te knippen, snijden, steken of zagen, je wilt dat het makkelijk door het materiaal gaat. De planten hebben hier het voordeel aan dat alles netjes wordt afgesneden. Dit voorkomt dat planten ziek worden.

Het begin en einde van het seizoen lenen zich perfect voor het slijpwerk. Dit onderhoud van je tuingereedschap hoef je maar één of twee keer per jaar te doen. Je komt er vanzelf achter wanneer ze bot worden omdat je meer moeite moet doen om te knippen of te graven. Zeker als je grote stukken gaat doen zoals bij het vernieuwen van je gazon haal je hier echt tijdwinst uit.

Er zijn vele manieren van slijpen: ijzervijl, bijlvijl, slijpsteen en een diamantschijf, maar niet alles kun je met hetzelfde slijpen. Over het algemeen is een ijzervijl het meest gebruikelijk. Voor kleine voorwerpen kun je een slijpsteen gebruiken. Echter voor snoeischaren kun je doorgaans geen ijzervijl gebruiken omdat het materiaal van de scharen harder zijn dan van de vijl.

Let er bij scharen op dat je te maken hebt met een knipbeweging. Je moet de twee naar elkaar toe bewegende schaarmessen aan tegenovergestelde vlakken slijpen. Als je twee dezelfde vlakken slijpt wordt het niet scherp…

Hoe onderhoud je de houten onderdelen van het tuingereedschap?

Na verloop van tijd slijten de houten handvatten op je tuingereedschap. Onderhoud de stelen van je bezems, schoppen en harken door deze houten onderdelen op te schuren. Pak een doek en veeg eerst alles af zodat er geen vuil op zit. Schuur het houden oppervlak met schuurpapier van middelgrote korrels. Met deze aanpak heb je nooit meer splinters te pakken tijdens het werk.

Als de handvatten los zitten is het tijd om de schroevendraaier erbij te pakken. Zorg dat alles strak op z’n plek zit.

Als je met alles klaar bent pak je de gekookte lijnolie erbij. De reden waarom houten onderdelen soms losraken is omdat door het opdrogen er ruimte vrijkomt. Smeer alles in en zorg dat het echt in de groeven van je houten stelen komt. De reden waarom je gekookte lijnolie gebruikt voor het onderhoud van je tuingereedschap is omdat rauwe lijnolie niet goed intrekt. Dit betekent dat je een dag later nog steeds een vochtige, klamme steel hebt. Doordat het hout zich verzadigd met de lijnolie heeft het een natuurlijke afweer tegen vocht. Het vocht heeft geen kans zich in de voegen te bewegen.

Heb je wellicht een houten steel die geverfd is? Dan kan de olie natuurlijk niet intrekken in het hout. Als je ervoor kiest om geverfde houten onderdelen te hebben kies dan iets wat geverfd is met een waterafstotend laagje.

Smeer je tuingereedschap in met natuurlijke olie

Niet alleen de houten onderdelen van het gereedschap hebben baat bij het insmeren met natuurlijke olie. Het is het beste om al het tuingereedschap met bijvoorbeeld gekookte lijnolie in te smeren als je het voor een lange tijd niet gaat gebruiken. Meestal is dit aan het eind van het tuindersseizoen. Vooral voor tuingereedschap met bewegende onderdelen is dit belangrijk omdat je dan voorkomt dat ze gaan piepen en niet makkelijk meer bewegen.

Voorkom roest op de metalen onderdelen van het tuingereedschap

Roestig gereedschap geeft lelijke resultaten bij het snoeien en het knippen en graven gaat een stuk moeilijker. Bovendien is het een gevaar voor je gezondheid als je jezelf verwondt ermee. Voorkom dus ten alle tijden roest op de metalen onderdelen van het tuingereedschap. De eerste stap hebben we al besproken met het schoonmaken en schoonspoelen van de metalen vlakken. Het verwijderen van vuil is de basis. Met alle zorg is het toch mogelijk dat er roest ontstaat.

Op het moment dat je dit constateert is het tijd voor een staalborstel. Maar eerst is het belangrijk om de roest te laten weken in een bak met azijn. Je kunt hiervoor wederom ook limoen en zout gebruiken door het op het oppervlak waar de roest zit aan te brengen. Laat het een paar uur intrekken en het weghalen van de roest gaat een stuk makkelijker. Verwijder met de borstel het beginnende roest gedeelte. Mocht dit niet werken pak je een stuk staalwol erbij. Schuur net zo lang totdat je het niet meer ziet. Red je het met de hand niet om het roest weg te halen? Pak een elektrische staalborstel voor het grove werk.

Vergeet het tuingereedschap niet in te vetten na afloop als je het niet meer zal gebruiken. Ook dit kan met plantaardige olie, wat goed is voor het milieu. Om vlekken op je werkbank te voorkomen leg je het voorwerp op een doek en wrijf je het in met een doordrenkte doek met olie. Wacht even zodat de olie z’n werk kan doen en goed kan intrekken. Na afloop neem je de druppels af aan de uiteinden.

Regelmatig onderhoud is het beste voor je tuingereedschap

Regelmaat doet wonderen voor goed onderhouden tuingereedschap. Doe na elke keer tuinieren het korte onderhoud zoals in ieder geval schoonspoelen, en afdrogen. Dingen als slijpen en opschuren hoeft 1 á 2 keer per jaar te gebeuren. Het invetten en insmeren is naar eigen inzicht. Zeker als je het gereedschap voor een tijd zult wegleggen is het de bedoeling dat ze een beschermend laagje olie krijgen. Doe het in ieder geval altijd wanneer het seizoen is afgelopen.

Rekening houden met het onderhouden van het tuingereedschap in de planning is een van de manieren om er goed mee om te gaan. Bedenk op het moment dat je bijvoorbeeld een middag wilt gaan tuinieren dat er ook nog ongeveer een kwartier tot klein half uur aan onderhoud gedaan moet worden. Als je je er van tevoren op in kan stellen is het makkelijker om te doen. Bovendien gaat het meer leven in je hoofd omdat je er vaker mee bezig bent. Een van de redenen waarom sommige mensen het niet doen is omdat ze er simpelweg niet bij stilstaan dat het moet gebeuren.

Houd alles geordend

Een strak geordende schuur is de ideale plek om tuingereedschap op te bergen en te onderhouden. Door alles geordend te houden ben je ook minder tijd kwijt aan het onderhoud. Bijvoorbeeld het ophangen van het gereedschap is iets wat heel weinig moeite kost, maar wat veel moeite scheelt. Op de grond is het namelijk kwetsbaar voor schade als er iets op valt of dat er vocht op komt. Laat het ook niet op de werkbank slingeren. Een spade kan bijvoorbeeld nog in een kleine poel water blijven liggen. Door het op te hangen zal al het water vanzelf, met de kracht van zwaartekracht, er vanaf vallen. Bovendien houd je alle kanten luchtig waardoor het kan opdrogen.

Maak een duidelijke indeling van de schuur zodat je alles makkelijk kunt vinden. Dit helpt ook zeker voor als je je tuinaccessoires weer te voorschijn haalt in de zomer. Op deze manier zet jij de barbecue in een mum van tijd weer op. Onderhoud aan je tuingereedschap zou iets moeten zijn wat zo min mogelijk tijd inneemt. Iedere keer zoeken waar je ook alweer je heggenschaar hebt laten liggen kost veel tijd. Bij gebruik van chemische middelen of schoonmaakmiddelen zorg je dat er een duidelijk etiket op zit. Je wilt niet een voorwerp kapot maken door een verkeerd middel erop te gebruiken.

Al deze tips zorgen er uiteindelijk voor dat jij volop van je tuin kunt genieten en lang kunt genieten van je gereedschap. Zo onderhoud jij je tuingereedschap!