Portugese tuin

Wat is een Portugese tuin?

Portugal is onlosmakelijk verbonden met de zee en zon. Dit zie je terug in de stijl van een Portugese tuin. Voornamelijk de tuintegels hebben een apart motief waaraan je ze kan herkennen. De voornaamste kleuren die je tegenkomt zijn de felle kleuren: geel, roze, paars, lila, rood en wit. Daarnaast zijn de planten voor een groot deel van het jaar groen. Als je hier een Portugese tuin wilt aanleggen moet je wel iets selectiever zijn omdat het klimaat anders is.

Echter als je de Portugese tuintegels neerlegt creëer je vanzelf al die authentieke look van hoe een tuin eruit hoort te zien. Het land heeft een rijke geschiedenis van wereld ontdekkingsreizen. Dit zie je ook terug in wat zij graag plaatsen in hun tuin. Veel plantensoorten komen uit Amerika en hebben een permanente plek verworven in de Portugese tuin.

Wat zijn bekende Portugese tuinen?

Coimbra

De botanische tuin van Coimbra mag je niet missen als je op bezoek bent in Portugal en een stukje van de lokale tuinstijl wilt meepakken. Gelegen bij de universiteit van de stad heb je rondleidingen. Ze hanteren een winter- en een zomerschema. Deze universiteit speelt een rol in het ontdekken van de medicinale werking van bepaalde kruiden en planten. Je kunt je voorstellen dat ze hier een groot aantal hebben staan open voor het publiek.

Enkele van de bijzondere soorten zijn de Sequoia sempervirens, De Koningin van Waterlelies en de Vliegenvanger Nepenthes.

De Sequoia sempervirens is een monsterconifeer uit Noord-Californië. Deze kunnen in hun natuurlijke habitat wel 120m hoog worden! Hier in Europa worden ze zo’n 50m. Ze hebben geen opvallende bloemen. Daarentegen is hun gigantische gestalte genoeg om de aandacht te trekken van ieder die langsloopt. Deze boom heeft donkergroene naaldbladeren die het hele jaar groen blijven. De stam heeft een kastanjebruine kleur. Deze coniferen kunnen wel 2000 jaar oud worden.

De Koningin van de Waterlelies is een reuzenwaterlelie uit het Amazonegebied. Volgens de lokale legenden die de Portugezen te horen kregen op hun ontdekkingsreizen legden de moeder hun baby’s op de bladeren. En dat klopt, de waterlelies zijn sterk genoeg om een baby te kunnen dragen dankzij het gigantische draagvlak. Werkelijke de moeite waard om te zien.

De Vliegenvanger Nepenthes is een vleesetende plant. Met behulp van de zakken worden vliegende insecten aangetrokken. Wanneer ze echter in de koker terecht komen sluit het zich en kunnen ze er niet meer uit. Zo worden de insecten door de plant verteert. In tegenstelling tot de andere soorten die we hier hebben besproken komt deze niet uit Amerika, maar uit het Afrikaanse gebied. Een ander werelddeel waar de Portugezen hun tuin op hebben gebaseerd.

Welke planten gebruik je in een Portugese tuin?

Wil je zelf een eigen Portugese tuin maken? Dan moet je eerst weten welke keuze je hebt voor de planten. Je vindt vaak groenblijvende struiken in combinatie met kleurrijke bloemen. Echter niet alles is bestendig tegen de Nederlandse winters dus je moet goed opletten welke soorten je wilt als je in ons eigen land een tuin wilt aanleggen.

Mix Portugese lavendel met Armeria geeft een zachte, kleurrijke uitstraling. De lavendel is wat harder in de paarstinten dan de Armeria. Je kunt ze dus uitzoeken op een afwisselen motief met de lichtere Armeria die reiken van paars, roze tot wit en met lavendelkleur. De planten groeien makkelijk in verschillende ondergronden. Bovendien stimuleren ze de gezondheid van de bodem met een beschermende werking. De bijzondere combinatie van warm klimaat, veel bergen en een kuststrook maken de planten uit Portugal goede kandidaten voor een Griekse tuin of een Turkse tuin.

Rozenhout, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, is een witte bloem en typisch voor het mediterrane gebied. Je vindt ze overal rondom de Middellandse-Zee. Deze bloem leent zich uitstekend voor een Portugese tuin in Nederland omdat het zeer koude temperaturen aankan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de winters hier ze kapot maken.

Om het kleurenpalet af te maken kies je voor de Santolina. Deze gele bloemen zorgen voor het nodige contrast in de al aanwezige kleuren. Een bijkomend voordeel? Ze zijn er onderhoudsvriendelijk omdat ze gewend zijn aan lange periodes van droogte. Je hoeft ze dus niet zo vaak water te geven.

Portugese tuintegels om het af te maken

Zoals gezegd mag kleur niet ontbreken in een Portugese tuin. Het zit qua formeelheid tussen de Engelse tuin en de Italiaanse tuin in. Vooral het steen van de Portugese tuintegels zorgt voor prettig lopen in de tuin en maken de tuin helemaal af. Daarentegen hoeven de paden niet kaarsrecht te lopen, maar mogen ze best wat kronkelen.

Ook in de borders kom je veel steen tegen. Stapelstenen of weer keramische tuintegels met Portugees motief. Je ziet veel aardetinten, maar ook in het steen worden soms zachte, koele kleuren verwerkt zoals blauw of groen. Een andere steensoort die alom aanwezig is heet travertijn. Dit is een kalksteen die ontstaat door een reactie van kalk met warm waterbronnen. Door de groene planten en de kleurrijke bloemen af te wisselen met het steen creëer je ruimte tussen de stroken. Dit geeft rust in je tuin omdat het niet te druk wordt. Verwerk hier en daar wat waterstroompjes voor een heerlijk rustgevend geluid en je kunt elke dag genieten van je Portugese tuin.