Spaanse tuin

Wat is een Spaanse tuin?

Een Spaanse tuin kenmerkt zich door de samenstelling van planten, bloemen, bloempotten, steen en water. Spanje is een groot land met vele verschillende omgevingen. Je hebt het woeste noorden met de wilde Atlantische Oceaan, het prachtige oosten met de zandkusten aan de Mediterrane Zee, het binnenland met de oude architectuur en het zonovergoten, bloedhete zuiden. Vooral door de droge zomers zal je veel irrigatiekanalen zien. In het groot of in het klein.

De bloempotten mogen niet ontbreken. De Spaanse tuin gebruikt meer steen dan andere Europese tuinen omdat dat makkelijker te onderhouden is tijdens watertekorten. Vrijwel alle planten en bloemen die je in een Spaanse tuin vindt zijn gepot in een bloempot. Hier vinden de Spanjaarden dan wel weer unieke manieren op om de tuin interessant te houden. Denk aan rasters aan het plafond waar planten over kruipen of bloempotten aan de muur. Zo veel dat je haast de muur niet meer ziet.

De Spaanse tuinstijl heeft een lange geschiedenis. Het heeft invloeden vanuit het oude Perzië, overgenomen en geïmporteerd door de Romeinen. Het heeft de christelijke invloeden van het Middeleeuwse Europa. En uiteraard de invloeden vanuit de Saraceense periode. De patio’s zijn bekend in het verre zuiden. In Cordoba bijvoorbeeld houden ze nog jaarlijks een wedstrijd wie de mooiste patio heeft. Een Spaanse tuin straalt rust en verkoeling uit in de zomerse hitte.

Wat zijn bekende Spaanse tuinen?

In het zuiden van Spanje heb je de patiowedstrijden van Cordoba. Hier maken mensen de meest prachtige patio’s zoals in het landgoed van de Asociacion de amigos de los patios Cordobeses. Vaak zie je dat de Spaanse tuinen worden opengesteld aan het publiek, ook al is het een privéterrein.

Door deze unieke gelegenheid komen mensen uit alle hoeken van de wereld om te kijken hoe de Spanjaarden nu hun tuinen maken. Zo beschrijft een van de deelneemsters van de patio wedstrijd dat er een koppel uit Nieuw-Zeeland helemaal naar Spanje was gekomen om hun tuin te bezoeken, die ze op tv hadden gezien.

Vanuit de invloed van de Romeinen en Perzen heb je de paradijstuinen. Dit zijn plekken waarin een ideale omgeving wordt gecreëerd. Later is het doel daarbij gekomen om tot bezinning en religieuze openbaringen te komen in de tijd dat de katholieken kwamen.

Een bekende tuin is het María Luisa park in Sevilla. Het behoort tot het erfgoed van het land met veel groen en standbeelden uit de 19e en 20e eeuw.

Al Hambra

In de Al Hambra gelegen in het zuiden van Spanje zie je sterk de Arabische invloed op de tuin. Met de komst van de Arabieren kwamen ook de dadelpalmen, granaatappels en rozemarijn. Deze planten zijn daarom ook vertegenwoordigd in deze tuin.

De vierdeling vanuit het typische paradijstuin ontwerp zie je terug in de bouw van Al Hambra. De kwarten staan voor de seizoenen, maar ook voor de elementen.

Welke bloemen gebruik je in een Spaanse tuin?

De Spanjaarden gebruiken meer bloemen dan planten in een Spaanse tuin. Dit komt omdat de patio de favoriet is qua tuinindeling. Deze leent zich beter voor het kleinschalig neerzetten van bloemen in bakken en Spaanse bloempotten dan grote stukken begroeiing gevuld met planten.

De Fuchsia (bellenplant) is een geliefde keuze. Ze houden van de zon, waardoor ze in Nederland iets lastiger te verzorgen zijn. In de lokale volksmond in Spanje worden ze ook wel de koningins oorbel genoemd. Dit komt door de mooie vorm van de bellenplant. Je komt ze vaak als losse haag tegen of in hangende bakken langs de muur.

Een andere lokale bloem die je vaak tegenkomt op de patio’s zijn de gitanillas. Deze bloemsoort lijkt op de geranium, maar heeft een wat hangende steel. Hierdoor zijn de perfect om op het balkon te gebruiken.

Roze anjers worden als opvulling gebruikt of als losse segmenten. Deze staan rechtop en kun je prima in de Spaanse bloempotten zetten in de tuin.

Een andere wat recentere toevoeging op het assortiment van de patio’s is de Bougainville. Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben prachtig heldere kleuren. Je zult veel roze tegenkomen in de Spaanse tuin.

Tot slot zijn de hortensia’s volop aanwezig in de tuinen. Omdat deze bloemen in meerdere kleuren te verkrijgen zijn kun je een geheel eigen stijl maken in je Spaanse tuin. Alle bloemen die hier benoemd zijn houden van veel zon, maar hebben ook regelmatig water nodig. Let er dus op dat ze voldoende bevochtigd worden tijdens droge periodes.

Spaanse bloempotten voor een iconische look

Zoals we al zeiden speelt steen een speciale rol in de Spaanse tuin. Door het droge klimaat is het voordeliger om veel steen te hebben. Dit kost minder onderhoud en geeft een landelijke indruk. In de stedelijke gebieden zie je vaak dat de grote witte muren schaduw bieden aan de bewoners. Bovendien kun je aan deze muur goed de bloembakken hangen. Het idee is om zo min mogelijk van de muur te zien, maar meer planten en bloemen.

Een Spaanse tuin is niet compleet zonder de Spaanse bloempotten. Deze bekende aardewerken potten zijn vaak groot in formaat. Ze reiken ongeveer tot de heupen in hoogte. Met de grote ronde vormen dragen ze de meest uiteenlopende soorten bloemen. Je kunt één grote plant erin zetten of het oppervlakte bedekken met meerdere kleine bloemen, zoals de hortensia’s.

Door de Spaanse bloempotten te combineren met water zoals stroompjes, fonteinen en vijvers creëer je een iconische look die je alleen in een Spaanse tuin ziet.