Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen, hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

Hoe kun je het beste onkruid verwijderen uit je tuin? Stel: je hebt een hele mooie tuin gemaakt en de lente is in volle bloei. Dan merk je ook planten in je tuin op die je niet hebt uitgekozen. Nee hè, het is onkruid. Wat nu? Is al je moeite voor niets geweest?

Het verwijderen van onkruid is een bekende uitdaging onder de tuinders. Het is iets wat elk jaar terugkomt of zelfs meerdere keren per jaar je aandacht vraagt. Soms vraag je jezelf af “Houd het dan nooit op?” Inderdaad. Deze planten zijn hardnekkig en zo is de natuur. Gelukkig hoeft onkruid verdelgen niet veel moeite te kosten. Vaak is een goede voorbereiding al voldoende om het meeste werk uit handen te nemen.

Onkruid verwijderen met tuingereedschap

De meest traditionele manier van onkruid verwijderen is met wat handwerk. Pak je tuingereedschap zoals een plantschep, schoffel en onkruidsteker. Dit is natuurlijk alleen goed mogelijk als je met een aarden bodem bezig bent. Steek voorzichtig je schep in de grond zonder de andere planten te verstoren. Schat in waar het onkruid de bodem ingaat en schep het plantje in z’n geheel uit de aarde.

Wat betreft schoffelen gaan mensen vaak te grof te werk. Door dit geweld gaan onbedoeld ook planten stuk die je wilt overhouden. Alles met beleid doen heeft het beste resultaat en is nog goed voor je rug ook! Om je rug te besparen doe je er goed aan regelmatig je tuingereedschap te onderhouden.

Wil je gewoon snel even het onkruid wieden maar heb je geen tijd om je hele tuin grondig uit te kiemen? Pak de onkruidbezem of de onkruidborstel en ga te werk. Het voordeel van deze apparaten is dat je niet hoeft te bukken. Vooral voor de ouderen onder ons is dit een makkelijke werkhouding die je lang volhoudt. Echter het nadeel is dat je de wortels van de plantjes niet bereikt waardoor je een paar weken later weer aan de slag moet.

De laatste manier met behulp van tuingereedschap is een onkruidbrander. Dit is een apparaat waarmee je vanaf een afstand het onkruid verbrand met een gasbrander. Zeer effectief op lokaal niveau, maar net zoals de bezem en de borstel komt het niet diep genoeg in de grond om de wortels te vernietigen.

Wortelonkruid verwijderen

Let bij wortelonkruid goed op dat je de hele plant meeneemt. Als er een stuk wortel overblijft kan het teruggroeien en sta je volgende week wéér met dat schepje in je hand. Haal het weg tussendoor waar je het ziet of neem er de tijd voor en ga je hele tuin langs. Hoe dan ook is vroegtijdig ingrijpen altijd voordeliger. De planten worden alleen maar stugger en gaan dieper de grond in als ze blijven staan.

Zaadonkruid verdelgen

Het verdelgen van zaadonkruid is een stuk makkelijker. Het gaat hierbij vaak om eenjarig onkruid wat meteen verwijderd kan worden na de bloei. Omdat ze aan de oppervlakte blijven is het gewoon een kwestie van wachten. Je wacht tot het bloeiseizoen en plant nog niets van je eigen planten. Wanneer je het zaadonkruid ziet moet je snel zijn. Voordat het bloeit verdelg je alles door het weg te halen. Dit is makkelijk te doen omdat je nog niets in je tuin hebt staan. Plant daarna wat je wilt, het onkruid zal voor minimaal een jaar niet terugkomen. Gooi het niet bij je normale compost want anders verspreid je de zaden weer door je tuin.

Onkruid verwijderen met andere planten

Onkruid kun je verwijderen met andere planten. Want waarom zelf het werk doen als Moeder Natuur het voor je kan doen? Vaak zie je lege plekken in je tuin liggen. Dit zijn uitermate goede voedingsbodems voor onkruid. Het gedijt daar heel goed. Vandaar dat je het beste zo min mogelijk ruimte kunt overlaten op de grond. Het type plant wat je hiervoor nodig hebt heet bodembedekker.

Diverse grassoorten zijn hier geschikt voor. Kijk goed hoeveel zonlicht er in je tuin valt en hoe droog de grond is. Op basis van het grondtype en de vochtigheid kies jij je bodembedekkers. Je kunt zelfs (mooi) onkruid gebruiken om de andere soorten aan te pakken zoals klimop. Door meteen na het bestrijden van de onkruid de lege plekken op te vullen krijg je het beste resultaat voor een nieuw gazon in de tuin.

Als je liever geen planten in de lege plekken wilt hebben liggen, maar toch de bodem wilt bedekken dan kies je voor boomschors, houtsnippers of cacaodoppen.

Onkruid weghalen met alleen natuurlijke middelen

Onkruid weghalen met alleen natuurlijke middelen wordt sinds jaar en dag gedaan. Het is al zo oud als dat men tuiniert. Het mooie van deze oplossing is dat alles voorhanden is en er geen ingewikkelde apparaten bij komen kijken.

Heet water

Heet water is de eerste manier waarop je op een natuurlijke manier onkruid kunt bestrijden. Het enige wat je nodig hebt is kokend water (rond de 100 ⁰C) en een manier om het te verspreiden. Dit kan met een bak, een gieter, een sproeier of een spuitbalk. Het water is zo heet, dat het de plant tot binnenin vernietigt. Het effect dringt door tot in de wortels waardoor je de gehele onkruidplant aanpakt.

Onkruid verdelgen tussen de tegels

Het zand en grond wat zich met verloop van tijd over de tegels en tussen de tegels verspreid is een voedingsbodem voor onkruid. Om te voorkomen dat je het moet verdelgen veeg je dus regelmatig je pad of terras schoon. De zaden die door wind, water en dieren wordt verspreid hebben hierdoor geen kans om wortel te schieten.

Eigenlijk is het verwijderen van het onkruid tussen de tegels hetzelfde als in iedere andere situatie. Met de hand blijft de beste optie. Check regelmatig of er nieuwe stengels opkomen. Zo ja, trek ze er direct met wortel en al uit. Als ze nog jong zijn is het makkelijk te doen en zitten de wortels nog niet zo diep vast in de grond. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het lastiger en lastiger. Wees er dus vroeg bij!

Onkruid vernietigen op een aarde bodem

Voorkomen dat onkruid teruggroeit

Je wilt natuurlijk dat je werk niet voor niets is geweest. Door regelmatig onkruid te wieden voorkom je dat het teruggroeit. Het voorjaar leent zich goed om goed huis te houden in de tuin. Hoe meer je er nu tussenuit pakt, hoe makkelijker het je in het bloeiseizoen vergaat. Let dus vooral op bij de lege plekken. Dit kan bijvoorbeeld ook komen omdat een stuk is weggeschroeid door de laatste barbecue in de tuin die je hebt gehouden. Dit is ideaal voor onkruid en zal zeker proberen deze plekken in te nemen. Eenmaal in het bloeiseizoen moet je goed opletten op welke planten hebben gebloeid. Het kan zijn dat je er een paar over het hoofd hebt gezien en het is nu tijd om ze alsnog te verwijderen. Doe dit bij al het onkruid dat in bloei heeft gestaan.

Elke dag of elke week een stukje van je grond afschoffelen zorgt ervoor dat je nooit te veel tijd in één keer eraan kwijt bent. Controleer zo af en toe tussen de bodembedekkers door of er toch niet onkruid onder of tussen zit. Zo ja? Meteen weghalen.

In de winter kun je rustiger aan doen. Dit betekent niet dat al het werk stil komt te liggen. Tegenwoordig groeit onkruid ook in de winter door. Door waakzaam de tuin bij te houden scheelt het jou volgend jaar een hoop gedoe om het te verdelgen.

Welke chemische middelen mag je niet gebruiken?

Sommigen geven de voorkeur aan chemische middelen om onkruid te verwijderen. Hier zitten echter ook giftige stoffen tussen dus je moet goed weten welk spul je in huis haalt. Je wilt niet dat het jouw tuin of die van iemand anders vervuilt. Zorg ervoor dat het nooit in het grondwater terechtkomt of in drinkbakken van dieren.

Om er echt zeker van te zijn dat je legale chemische middelen gebruikt om het onkruid te vernietigen kijk je op de verpakking. In Nederland hebben we een lijst waarop alle toegestane middelen staan: de College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, afgekort Ctgb. Controleer dus of middel op deze lijst voorkomt voordat je het gebruikt.

Vermijd sowieso het gebruik van artikelen waarvan het etiket ontbreekt of niet leesbaar is. Ook buitenlandse producten kun je beter niet gebruiken om onkruid chemisch te verwijderen.