Portugese laurier haag met Prunus lusitanica Brenelia

Portugese laurier haag met Prunus lusitanica Brenelia

Inhoudsopgave

De Prunus lusitanica Angustifolia kennen de meesten van ons al wel. Maar nu is er een nieuwere variant; de Brenelia. Net zo mooi als zijn soortgenoot en ook gemakkelijk te onderhouden, maar dan een stuk goedkoper. De struik is een grote aanwinst voor uw tuin, zeker als u op zoek bent naar een betaalbare haagplant. De Brenelia kan uiteindelijk uitgroeien tot een hoogte van 3 à 4 meter waardoor u heerlijk beschut en zonder de spiedende blikken van buren of voorbijgangers in uw tuin kunt genieten. Ook wanneer u maar een klein perceeltje hebt is de Portugese laurier Brenelia heel geschikt omdat het niet breed uitwaaiert. Zelfs wanneer u geen groene vingers heeft kan er met de Brenelia niets mis gaan. Deze Portugese laurier variant is namelijk onderhoudsarm en daardoor makkelijk te onderhouden.

Het uiterlijk van de Portugese laurier Brenelia

De Portugese laurier Brenelia heeft ten opzichte van de Angustifolia grotere bladeren die lichtelijk golven. Ook de takken verkleuren van lichtgroen naar donkerrood terwijl bij de Angustifolia de kleur dieproze is. De donkerrode verkleuringen zorgen ervoor dat de plant nog mooier oogt dan dat het al is. De Brenelia bloeit in de maanden mei/juni met schattige, witte bloemetjes. Bijen en vlinders zijn hier dol op, dus de biodiversiteit in uw tuin vaart er wel bij. Na de bloei verschijnen er donkere besjes die een enorme aantrekkingskracht hebben op vogels. Wat ook een mooie bijkomstigheid is: de Brenelia is winterhard. Dat betekent dat u het hele jaar door kunt genieten van een groene haag. Ook tegen nattigheid is het heel goed bestand, iets wat in ons wisselvallige klimaat heel goed uitkomt.

De verzorging

In de eerste periode na de aanplant moet u de Brenelia een beetje helpen. Geef voldoende water zodat het voldoende vocht tot zich kan nemen wat nodig is voor de groei. Te nat is overigens niet goed dus zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is. Om de haag mooi dicht te krijgen kunt u de struik het beste 1 tot 2 keer per jaar snoeien. De beste periodes hiervoor zijn eind van de zomer of in het voorjaar. Het voorjaar is ook een uitstekende tijd om de haag te verwennen met organische mestkorrels. Hierdoor zal de Portugese laurier Brenelia nog beter zijn best doen om u te ‘behagen’.