Waarom een moestuinbak op poten?

Een moestuinbak op poten is precies dat. Je hebt een standaard moestuinbak waar je poten onder zet. Voor de rest werkt het precies hetzelfde en is het voor precies hetzelfde bedoeld: dat jij elke keer verse producten in huis haalt die je zelf kan plukken.

Ook hier maak je gebruik van de verdelers die we kennen van de normale moestuinbak. Je maakt vakken waarin je individuele planten ingraaft. Aan de verdeelstrips herken je makkelijk waar welke groente groeit. Groei jij van begin af aan je planten waardoor je de zaden moet inzaaien? Dan kun je gebruik maken van een marker door de namen van de groenten en fruit op de strips te schrijven. Of je kunt bijvoorbeeld kleine bordjes in de moestuingrond plaatsen. Zo vergeet je niet waar welke plant staat in de tijd dat ze nog niet zijn doorgebroken naar het oppervlak.

Er wordt zwaar werk geleverd in een moestuin. Het is daarom ook belangrijk dat jouw bak tegen een stootje kan. Houd hier rekening mee wanneer je zelf een moestuinbak op poten gaat maken. Check echt goed of hij al het gewicht en de krachten die erop uit zullen oefenen kan houden.

Moestuinbak op poten water geven
Inhoudsopgave

Hoe werk je met een moestuinbak op poten?

Het idee achter een moestuinbak op poten is dat je met minder moeite bij het groente en fruit kan. Dezelfde principes zijn nog steeds van toepassing als bij de normale. Neem afmetingen die voor jou lengte goed werken. Dit heeft te maken met jouw handbereik. Je wilt bij alle planten kunnen zonder erg te hoeven strekken. Dit betekent dat er beperkingen zitten aan de afmetingen van je bak.

Een moestuinbak op poten kun je bijvoorbeeld vierkant laten, aangenomen dat je er rondom vrij kan lopen. Dan is een afmeting van 120×120 cm doorgaans een goede afmeting. Op het moment dat je deze moestuintafel tegen de muur aan zou zetten verandert dat. Dan kun je niet meer bij de achterzijde en moet je de afmeting inkrimpen naar ongeveer de helft.

Een tip is om een werktafel vlakbij te hebben. Op die manier kun je bijvoorbeeld de oogst plukken en meteen bewerken zonder dat er een hoogte verschil is. Je wilt zo min mogelijk door de knieën en weer rechtop gaan staan als je bezig bent. Of je er nu voor kiest om op de grond te werken of vanuit een moestuinbak op poten.

Voor wie is een moestuinbak op poten?

Je ziet een moestuinbak op poten of andere vorm van verhoogde moestuinbak vooral bij ouderen of mensen die om een andere reden last hebben van hun rug. Je lichaam is een kostbaar iets en het is verstandig om jezelf niet over te belasten in situaties die je makkelijk kan voorkomen. Een moestuinbak op poten is sowieso in populariteit aan het winnen omdat het een stuk gemak is wat mensen graag zien als ze bezig zijn in de tuin.

De rest van de klussen om de tuin in orde te houden kunnen al vrij belastend zijn, dan wil je het bij het moestuinieren zo min mogelijk hebben.

Je kunt ook zittend werken aan een moestuintafel. Kies daarom een hoogte uit waarmee dat mogelijk is. Dit komt gemiddeld neer op ongeveer 80 cm hoogte. Dit concept om het zo te maken komt tegelijkertijd goed uit voor mensen in een rolstoel of mensen die om een medische reden krom lopen.

Wanneer je last hebt van rugpijn moet je herhaaldelijk bukken of buigen van de rug voorkomen. Door gewoon te kunnen blijven staan aan de moestuintafel op poten heb je een ergonomische werkhouding gecreëerd. De schijven in je ruggenwervel blijven stabiel en drukken niet keer op keer samen. Ongeveer 8 op de 10 personen krijgt ooit te maken met rugklachten. Wanneer deze niet op tijd aangepakt worden leidt dit tot ernstige gezondheidsrisico’s. Een moestuinbak op poten is een van de manieren waarop je dit tegen gaat. Hoe meer tijd je spendeert met het moestuinieren hoe rendabeler het wordt om voor bakken te kiezen die het beste aansluiten op jouw fysiologie.

Hoe maak je een moestuintafel?

Bij het maken van een moestuintafel verkijken mensen zich meestal op hoe sterk de bodem moet zijn. De rest van welke planken je waaraan verbindt weten ze vaak wel goed te doen. Dit wijkt immers niet af van een normale moestuinbak. Wil je er een op poten echter moet je echt er van uit kunnen gaan dat zowel de poten als de bodem het gewicht aankunnen. Je hebt niet alleen te maken met het gewicht van de constructie zelf, maar ook met de planten (welke groot kunnen worden als je besluit om een klimrek te gebruiken), de aarde én het vocht in de aarde. Juist dat laatste is waar mensen niet altijd bij stilstaan. Je wilt dat de moestuingrond ten alle tijden vochtig is. Dit betekent dat er een aanzienlijke hoeveelheid water in de bak aanwezig is en blijft.

De poten zijn een andere kwetsbare plek van de moestuinbak op poten. Dikke poten zijn natuurlijk steviger en stabieler, maar past je stoel er dan nog wel tussen? Wanneer je niet veel kunt inleveren op de afmetingen komt het aan op het materiaal. Een sterke kunststof moestuinbak op poten is doorgaans lichter dan wanneer je hardhout gebruikt.

Steen en metaal zijn min of meer uitgesloten omdat het te zwaar zou worden. Het hele idee van een moestuintafel op poten is dat je het kunt verplaatsen mocht je dat willen. Natuurlijk hebben we het hier wel over een lege bak.

Zorg er altijd voor dat er voldoende drainagegaten zijn ingebouwd om overtollig water af te voeren. Sluit dit af met een onkruid doek zodat je vruchtbare grond niet wegspoelt.

Hoe zit het met de prijs?

Wat de prijs betreft is een moestuinbak op poten niet veel duurder dan een standaard uitvoering. In de materiaalkosten zal het niet zitten. Uiteraard zal het iets duurder zijn omdat je ook meer materiaal gebruikt. Echter, ga je het niet zelf allemaal zagen, bijsnijden en in elkaar schroeven? Dan kan de prijs omhoog gaan. Dit komt omdat je dan voor de diverse diensten betaalt die erbij komen kijken. Het uurloon van de persoon die gaat zagen en überhaupt de extra kosten om bepaalde planken op maat te krijgen in de bouwmarkt zijn extra kostenposten om rekening mee te houden.

Kun je een moestuinbak op poten ook kopen?

Jazeker, je kunt een moestuinbak op poten ook kopen. Uiteraard zijn deze ietsje prijziger omdat de constructie ook wat meer vergt. Waar je vooral op moet letten is welke last het kan dragen. Vraag naar de materialen en of ze kunnen ergens kunnen aantonen hoeveel het kan hebben uitgedrukt in kilo’s.

Ook hierbij geldt: hoe goedkoper je de materialen erop uitkiest, hoe minder lang het zal meegaan. Wil je dus voor meerdere jaren plezier beleven aan je moestuinbak op poten? Koop er dan eentje die gemaakt is van duurzame, sterke materialen. Let er ook op hoe bepaalde onderdelen bewerkt zijn. Het komt regelmatig voor dat hout op een bepaalde manier bewerkt is. Op deze manier krijg je te maken met chemicaliën die mogelijk in je eten terechtkomen. Nu is het zo dat niet alle stoffen zullen uitspoelen en dat alle stoffen even erg zijn. Lees je in ieder geval goed in wanneer je een product koopt en geef ook aan wat je ermee van plan bent te doen.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Hoe zorg je voor de perfecte serre aanbouw?

Een serre aanbouw klinkt aantrekkelijk, maar waar moet je op letten...

Creatieve ideeën voor behang

Behang is allang niet meer alleen voorbehouden aan traditionele patronen. Tegenwoordig...

Installatie Openslaande Garagedeuren: 5 Veelgemaakte Fouten!

Openslaande garagedeuren zijn een fantastische keuze voor veel huiseigenaren. Ze geven...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.