Sfeervolle romantische tuin

Wat is een romantische tuin?

Het idee achter een romantische tuin is dat je er van kunt genieten samen met je partner. Het voornaamste is dat er een romantische sfeer wordt gecreëerd waar ieder van kan genieten. Dit betekent dat er voldoende schaduw en afdekking is voor privacy, maar ook voldoende kleur om het aantrekkelijk te maken.

Wil je een stap extra zetten in je romantische tuin? Speel dan ook met de geuren die je kunt verkrijgen uit de diverse planten en bloemen. Vooral in de zomer zal het een sterk effect hebben.

Het liefst wil je overal verborgen plekjes hebben om je in terug te trekken. Verscholen achter een haag of een sierlijk hekwerk waar je je eigen ruimte hebt. Waar je alleen met z’n tweeën bent zonder afleiding van de buitenwereld. Je wilt dat er niet te veel overzicht of ordelijkheid in de tuin is. Het overzicht staat de verborgenheid in de weg. Je wilt juist niet de hele romantische tuin in een oogopslag kunnen zien. De ordelijkheid staat het speelse van de romantiek in de weg. Je wilt je niet te veel houden aan regels omdat de liefde niet aan regels verbonden is.

Qua ontwerp heeft een romantische tuin geen strikt kader waarin je moet werken. Je kunt lekker je eigen invulling geven wat jij erin wilt hebben. Wel zijn er bepaalde richtlijnen. Deze zal voornamelijk ontleend uit de Engelse cottage tuin en gedeeltelijk de paradijstuinen. De natuur speelt namelijk een grote rol in het uiterlijk van de romantische tuinen. Geen strakke borders zoals je ziet in moderne tuinen, maar vrije gronden waar de natuur mag bloeien waar ze wilt.

Gebruik veel ronde vormen als je iets neerzet. Dit geldt voor de borders die je maakt (als je ze maakt), de tuinhuisjes die je laat bouwen, maar ook voor de tuinbeelden, tegels, paadjes en bloempotten.

Een kleine romantische tuin maken

Een kleine romantische tuin maken is zeker mogelijk. Je hebt niet veel ruimte nodig om er een knus geheel van te maken. Waar je tuin dan zeker aan moet voldoen is het hebben van een zitplaats. Bijvoorbeeld een hoekje met een houten tuinset omringd door klimop langs de heg, hekken of huismuren. In een kleine romantische tuin moet je er het meeste van maken met de ruimte die je hebt. Een bijkomend voordeel is dat het oppervlak vaak dicht op het huis zal staan. Dit betekent dat je in ieder geval afgedekt zit en dus een redelijke mate van privacy hebt.

In zekere zin is een kleine romantische tuin juist een beter idee dan een grote. Een romantische stemming gaat immers om het creëren van intimiteit. Je wilt dicht bij elkaar zijn, niet bekeken worden en beschermd zijn. De kleur rood om je heen, heerlijke geuren en een straaltje zon. Door met een kleiner oppervlakte te werk te gaan moet je creatief gaan denken. Je kunt bijvoorbeeld de hoogte benutten. Wat dacht je van meerdere klimsoorten te introduceren in je tuin of bijvoorbeeld een mooie rozenboog die zich over je heen uitstrekt.

Welke planten kies je voor een romantische tuin?

Misschien denk je meteen aan rozen voor een romantische tuin, en dat is ook zo. Echter is het niet de enige optie die geschikt is voor zo’n look. Het gaat er met name om dat je voldoende kleur hebt om een fleurige uitstraling in de zomer te hebben, terwijl je meerdere groenblijvende planten hebt om de winter te overbruggen.

Qua kleuren kun je helemaal los gaan, zolang het maar fleurige combinaties zijn. In eerste instantie denk je dan misschien alleen aan roze, paars en natuurlijk rood. Maar wacht dat je van geel of wit? Of een combinatie van rood en zwart kan ook heel romantisch zijn.

Kamperfoelie’s of hortensia’s geven de eerste indrukken van een mooie roze invloed. Tulpen in gele of rode variant kunnen de rest van de plekken opvullen. Als opfleuring tussendoor doen ranonkels in rood, roze of wit het heel goed in de tuin.

Wil je een iets zachtere kleur? Dan zijn magnolia’s de bloem van jouw keuze. Ze geven een iets rustigere uitdrukking omdat de kleur niet zo fel is. Lila is bijvoorbeeld een prima kleur voor in deze tuinstijl.

Heb je een vijver in de tuin of een andere waterplek? Lelies geven net dat extra detail. Niet veel waterplanten zijn geschikt voor iedere tuin, maar in deze situatie kun je de lelies niet overslaan. Je kunt hele grote of kleine varianten nemen.

Gebruik weinig bestrating in een romantische tuin

Alles in een romantische tuin moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Uiteraard kun je wel kunstmatige elementen erin verwerken zoals een handgemaakte vijver met een fontein. Maar zorg dan wel dat de materialen van authentieke of versleten kwaliteit zijn. Zet dus geen betontegels in de bodem, maar kies eerder voor getrommelde bakstenen met een bruine of donkerrode kleur.

Ook in een kleine romantische tuin ben je misschien geneigd om meteen met steen te werken. Dat is niet erg, maar steen kun je ook in andere delen van de tuin laten terugkomen in plaats van de grond. Dus bijvoorbeeld geen stenen bestrating, maar tuinbeelden als versiering her en der.

Wel wil je verspreid over het terrein meerdere zitplaatsen hebben. Je wilt niet elke keer op dezelfde plek zitten. Afwisseling is belangrijk om de romantische tuin interessant te houden om keer op keer erin te verdwalen.

Als je tuin groot genoeg is en je wilt een verhard pad hebben kun je klinkers of andere natuurlijke kleine stenen overwegen. Let er wel op dat rechte lijnen niet thuishoren in een romantische tuin. Dit komt te geordend en kunstmatig over om het effect te geven wat je wilt.

Hoe verwerk je tuinhuisjes in het landschap?

Tuinhuisjes doen het altijd goed in het landschap van een romantische tuin. Of je nu voor een heel tuinhuis kiest of bijvoorbeeld een pergola of prieel. Het geeft net dat beetje knusheid waardoor het heel romantisch wordt. Zeker als je een overdekt bankstel neerzet van hout met zachte kussens.

Ook hier geldt voor de materiaalkeuzes: natuurlijk. Hout is een favoriet voor het maken van een tuinhuis. Als je een kleine romantische tuin wilt maken is een overdekking al een prima alternatief. Zolang je maar droog zit van de regen en beschermd bent tegen de kou van de wind zit het goed. Niemand zit te klappertanden tijdens een intiem moment.

Gaat het echt puur om het veilig zitten tegen de regen? Dan is een pergola of prieel genoeg, maar wil je toch lekker binnen zitten dan is een volwaardig tuinhuis beter. Kies voor een natuurlijk materiaal zoals hout. Dit vergt wat meer onderhoud met de jaren, maar je hebt er wel meer plezier van. Ben je van plan er ook gebruik van te maken in de winter, laat dan een verwarming installeren of een authentieke kachel. Met behulp van genoeg isolatiemateriaal hoeft het niet eens de stookkosten op te voeren. Je kunt gezellig in de romantische tuin met z’n tweeën binnen in het tuinhuis zitten en de winter weg dromen.

Seizoensgebonden uitstraling van de romantische tuin

De uitstraling van je romantische tuin verandert door het jaar heen dankzij de seizoenen. Voor een vast effect maak je een seizoensgebonden ontwerp. Uiteraard zijn stenen een vaste factor door de tijd heen, maar deze willen we tot een minimum beperken. Als we ze gebruiken is het natuursteen neergelegd op een niet al te nette manier.

Je tuinhuis is een mooi toevluchtsoord op de koude of regenachtige dagen. De romantische tuin geeft van nature al veel beschutting vanwege de begroeiing die je wilt hebben. Een groot gedeelte van deze begroeiing zal boven het hoofd zijn zoals diverse klimopplanten. Zelfs in een kleine romantsiche tuin zou een bloemenboog werken die boven je hoofd uitstrekt. Deze geven in de zomer een verkoelende werking door schaduw te geven en in de winter houden ze de warmte langer vast onder de bloemenboog.

Wil je dat je tuin alsnog wat kleur behoudt in de strenge wintermaanden? Meng dan wintervaste planten door je beplanting zodat je altijd wat vlees op het bot houdt in de omgeving.

Alleen voor de liefhebbers: maak gebruik van dieren

Ben jij niet bang voor insecten? Zet dan bloemen neer die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Woon je afgelegen genoeg kun je investeren in een vogelhuisje of hang wat vogelzaad op. Het vogelzang en het gezoem van de bijen zorgt voor een extra laag impulsen die je binnenkrijgt.

Je ziet de kleuren van de bloemen, je ruikt de seizoensgeuren en je hoort de dieren in de achtergrond. Dat alles samen maakt de ultieme ervaring voor jou en je dierbaren die samen gezellig op de tuinbank zit.