Zwembad laten aanleggen

Dit heb je nodig voor het beste zwembad

Inhoudsopgave

Is het altijd al jouw droom geweest om een zwembad in je tuin of zelfs in je huis te hebben? Dan zijn er diverse manieren waarop je ervoor zorgt dat jouw zwembad de mooiste in de omgeving is, eentje die perfect combineert met jouw tuin of je woning. Als je hier rekening mee houdt vóór het zwembad laten aanleggen, dan geniet jij straks volop van jouw prachtige droom.

Een mooi geheel

Allereerst doe je er goed aan om na te denken over de betegeling rondom je zwembad. Dit zorgt ervoor dat je een mooie verbinding kunt leggen tussen de omgeving en het zwembad zelf. Er zijn een aantal verschillende opties die je kunt toepassen:

 

  • Lichte kleur tegels: Een lichte tegel kleur staat mooi in de tuin. Het zorgt voor een mooie, zachte uitstraling in combinatie met het groene gras en andere natuurlijke elementen in je tuin. Het zorgt hierbij voor een mooi verloop van wilde natuur naar een strakker, modern zwembad.
 • Donkere kleur tegels: Donkere tegelkleuren zijn perfect om te gebruiken bij een zwembad dat aansluit op een terras. De donkere tint is ook perfect voor een romantische, warme en zwoele sfeer, waardoor het ideaal is om te gebruiken voor een zwembad in de tuin dat je vooral in de avonden zult gebruiken.
 • Grote tegels: Grote tegels hebben een erg moderne uitstraling. Deze zijn dan ook het beste te gebruiken voor een zwembad in je huis. Deze tegels zijn prachtig in zowel lichte als donkere kleuren, maar wel in een effen uitstraling.
 • Kleine tegels: Kleine tegels zijn perfect voor het maken van een mooie mozaïek of het gebruik van een leuke print, afgewisseld met effen kleuren tegels. Deze tegeltjes passen goed bij zowel een binnenzwembad én buitenzwembaden.

 

Bij een buitenzwembad kun je er natuurlijk ook voor kiezen om naast één buitenste rand, verder geen betegeling of andere vloerbedekking te gebruiken. Dan stap je uit het zwembad en sta je vervolgens direct op het gras. Houd er hierbij wel rekening mee dat viezigheid vanaf het gras sneller in je zwembad terechtkomt.

Je zwembad beschermen

Zoals al gezegd, als je een buitenzwembad hebt, zul je er rekening mee moeten houden dat viezigheid vanaf het gras sneller in het water terechtkomt. Ook zul je meer last hebben van insecten in het water. Gelukkig is er een manier om jouw zwembad optimaal te beschermen, namelijk met zwembadafdekkingen!

 

Een degelijke zwembadafdekking is een onmisbaar accessoire. Het biedt niet alleen bescherming tegen vuil, bladeren en insecten, maar het helpt ook om de watertemperatuur te behouden. Ideaal dus tijdens het grasmaaien, maar er zijn ook afdekzeilen die van nut zijn bij een binnenzwembad. De drie meest voorkomende afdekzeilen zijn:

 

 • Solar covers: Deze covers gebruiken zonne-energie om het water te verwarmen. Ze verminderen ook de verdamping, wat waterbesparing oplevert.
 • Winter covers: Ideaal voor het winterseizoen! Deze covers bieden bescherming tegen vorst, sneeuw en ongewenst vuil.
 • Veiligheidsafdekkingen: Naast het beschermen tegen vuil, bieden deze covers extra veiligheid door het zwembad af te sluiten, waardoor ongeautoriseerde toegang wordt voorkomen.

 

Gelukkig komen ook de afdekkingen voor zwembaden in diverse stijlen, waardoor je er altijd eentje zult vinden die een mooie toepassing is op jouw prachtige zwembad.

Stijlvol je zwembad ingaan

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken bij een mooi zwembad, is een trappetje om het zwembad in te komen. Ook hierbij zijn natuurlijk diverse mogelijkheden, waarbij de simpelste een soort opzet ladder is die je naderhand in je zwembad kunt plaatsen of aan de rand kunt laten monteren. Wil je echter een stijlvolle uitstraling van je binnen- of buitenzwembad? Dan kun je inspiratie opdoen uit verschillende stijlen trappen:

Brede trappen

Een brede trap met grote, niet al te hoge treden. Dit is ideaal voor mensen met kleine kinderen, die op de trap kunnen blijven staan of zitten, en huisdieren die ook willen genieten van een lekkere duik in je zwembad. Natuurlijk is dit ook de makkelijkste manier om charmant een zwembad in te lopen, zonder te hoeven klauteren of direct een flinke duik te moeten nemen.

Hoek trappen

Een andere mooie manier om de trap mooi in het zwembad te verwerken, is door deze vanuit de hoek te laten lopen. Zo zorg je voor iets meer speelsheid in je zwembad, in plaats van dat het één rechthoekig vlak wordt.

Ingebouwde trap in wand

Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een ingebouwde trap in de wand van het zwembad. Dit fungeert dan toch weer meer als een ladder, maar zorgt voor een meer uniform geheel dan een externe ladder.

Extra elementen voor je zwembad

Wil jij echt maximaal genot halen uit je zwembad? Dan kies je uiteraard voor extra elementen in je zwembad. Deze zorgen ervoor dat jouw zwembad voor iedereen de favoriete plek wordt om te zijn op elk moment van de dag:

 

 • Een ingebouwde jacuzzi in de hoek van je zwembad
 • Een hoekje om te zitten, voor zowel kinderen ideaal als voor volwassenen
 • Sierlijke verlichting, zodat je ook in de avond ziet waar je zwemt

 

Zo kom je heerlijk tot rust in je nieuwe zwembad.

Hier moet je op letten

Wil jij een zwembad laten aanleggen? Dan doe je er goed aan om te letten op de volgende punten, zodat je jarenlang het meeste haalt uit jouw favoriete zwembad.

 

 • Duurzaamheid: Kies voor materialen zoals roestvrij staal, UV-bestendig plastic of geanodiseerd aluminium voor accessoires die bestand zijn tegen de invloeden van het weer.
 • Compatibiliteit: Controleer of de accessoires compatibel zijn met het type zwembad dat je hebt, of het nu ingegraven, bovengronds of bouwkundig is.
 • Energie-efficiëntie: Let op modellen die energiezuinig zijn bij de keuze van bijvoorbeeld zwembadafdekkingen en verlichting om operationele kosten te minimaliseren.

 

Wanneer je tijdig begint met het uitzoeken van de accessoires die je wilt voor jouw zwembad, kun je hier bij de aanleg al rekening mee houden en zorg je voor een soepel lopend proces.

 

Veel plezier met je nieuwe, luxe en mooie zwembad!