Japanse tuin

Wat is een Japanse tuin?

De Japanners hebben hun tuin wereldberoemd gemaakt. Overal in de wereld kennen ze de Japanse tuin. Oorspronkelijk is de stijl komen overwaaien uit het oude China in de 6e eeuw. Deze natuurlijke tuinen leggen de nadruk op een grillige structuur. Geïnspireerd door de kunst van toen hebben ze een tuinstijl ontworpen. Ze zijn nooit symmetrisch van opzet. Het gaat om de beleving in de tuin, dat wil zeggen zowel het zien als het horen belangrijk zijn. Soms worden er ondergrondse potten neergezet waar water in druppelt. Die zie je niet, maar hoor je wel.

Een Japanse tuin doet een beetje denken aan een Engelse tuin. Dat komt omdat de stijl is uitgebreid over de hele wereld en in Engeland bekend werd in de 18e eeuw. Een verschil echter is dat in een Japanse tuin er uitermate veel zorg wordt besteed om alles natuurlijk te laten lijken. Aan alles is gedacht: de plaatsing van de rotsen, het stromen van de rivier, de plantenkeuze en waar welke planten staan. Het oogt dus natuurlijk, maar is het allerminst.

Japanse tuinen hebben ook een functie. Het idee achter het aanleggen van een Japanse tuin is dat ze voor rust zorgen. Filosofie heeft een grote plek in de Japanse levensstijl. Het is de plaats om na te denken. Hier zie je waar het concept van een zen tuin vandaan komt. Een Japanse tuin is gemaakt om te verrassen, keer op keer. Door de unieke indeling van de landschapstuin zul je elke keer een ander detail opmerken.

Je hebt verschillende versies van de Japanse tuin. De ene is geïnspireerd door het Japanse hoogland en de andere door de vlaktes. Het komt ook voor dat ze beide in één park verwerken, maar het verloop is wel duidelijk.

Wat zijn bekende Japanse tuinen?

Dé Japanse tuin in Nederland: Park Clingendael

Het park Clingendael in Nederland is de plek om naartoe te gaan als je in ons land op zoek bent naar een Japanse tuin. In deze tuin vind je de fantastische groene planten die bekend staan om deze stijl. Wees er op tijd bij, want het park is maar 8 weken per jaar geopend vanwege de kwetsbaarheid.

Verdere maatregelen om de kwaliteit te behouden zijn het verbod op honden en een maximum aantal gasten in het park.

Je zult je verbazen over de zeldzame bloemen en planten die je tegenkomt. Of je nu in het voorjaar of in het najaar een bezoek brengt, beide geven een unieke ervaring precies zoals een Japanse tuin dat behoort te doen. Ze zijn op zo’n manier aangelegd dat je elke keer een andere ervaring zult hebben door de dingen die je opmerkt. Dankzij de moslaag geeft het een goed voorbeeld van hoe mos in een tuin van Japanse stijl wordt toegepast om die groene sfeer te brengen.

Welke planten gebruik je in een Japanse tuin?

Een Japanse tuin is een vrij sobere tuin. Je gebruikt vooral veel groen als planten. De meeste blijven blijven groen in de winter en er wordt gedoseerd gebruik gemaakt van kleurrijke bloemen. Mos heeft een speciale plek in de ontwerpen en je hebt ook speciale mostuinen die helemaal vol liggen met deze begroeiing. De stijl blijft hetzelfde, ook al maak je een Japanse minituin.

De planten die ze gebruiken blijven vooral beperkt tot de seizoenen. Ook de kleuren zijn geheel in stijl van de seizoenen. Het is een typische landschapstuin door de keuze van de planten. Dit betekent dat de kleine Japanse tuin een miniatuur is van de omgeving. Ze proberen het heuvellandschap, de vlaktes, de wouden met de rivieren en stenen na te bootsen in de omvang van een tuin. Bonsai bomen zijn uitermate geschikt omdat ze letterlijk een miniatuur zijn van de wilde bomen in de natuur.

Benodigdheden om zelf een mini Japanse tuin te maken?

Als je zelf een mini Japanse tuin wilt maken heb je vooral de wintergroene planten nodig uit Japan. Ze gebruiken vaak inheemse planten en veel water. Als je geen grote tuin hebt maakt het niet uit omdat de landschapstuinen bedoeld zijn om de omgeving in het klein na te maken.

In de webshops kun je genoeg opties vinden die qua naam al verklappen voor welke tuin ze geschikt zijn. Zo is Japans split als grindsoort een goede keuze voor het bedekken van de paden. Natuurlijke tinten in de boomschors als grondbedekking daaronder zijn geliefd.

Als het even kan probeer je om een stroompje of beekje aan te leggen. Stilstaand water is ook mogelijk, maar de voorkeur gaat uit naar stromend water wat een filosofische betekenis heeft. Het laat zien dat de tijd niet stilstaan en geeft de vluchtigheid van het leven weer. Gebruik zo veel mogelijk natuurlijke onderdelen. Potten, beelden, kruiken en tafeltjes zie je zelden.

Het onderhouden van een Japanse tuin vergt veel moeite, zelfs voor een minituin. Een verzachtende factor is wel dat het klimaat in Japan grotendeels overeenkomt met ons klimaat waardoor de planten het goed zullen doen in jouw Japanse tuin.