Schanskorven barbecue

Het beste van twee werelden: dit is waarom je een schanskorf barbecue wil in je tuin

Inhoudsopgave

Genieten van de fijnste zomeravonden in de tuin? Dan heb je een aantal dingen nodig: een aangename temperatuur, een goede sfeer en lekker eten. Een schanskorf barbecue zorgt ervoor dat je deze drie musthaves kunt afvinken met slechts één toevoeging aan je tuin. In dit artikel vertel ik je wat een schanskorf barbecue is en waarom je er één in je tuin wilt hebben.

Een fijne zomeravond: een aangename temperatuur én lekker eten

Beeld jezelf eens in: je zit lekker in je tuin op een heerlijke warme zomerdag, met je gezin en/of vrienden. Terwijl jullie gezellig kletsen en lachen, word je omarmd door de aangename warmte van je tuinhaard en genieten jullie van het geluid van een knisperend haardvuur.

Dan, als de avond begint te vallen, begint de honger op te komen. Dit is waar je schanskorf barbecue, een stijlvol en functioneel onderdeel van je schanskorven tuinhaard, tot zijn recht komt. Met minimale inspanning tover je de tuinhaard om tot een ware buitenkeuken. Hier grill je een fijn stukje vlees tot perfectie of bereid je een heerlijk vegetarisch gerecht, misschien wel gemarineerde groentespiesen of gevulde portobello’s.

Je blijft heerlijk buiten zitten en als je klaar bent met eten, verleng je je avond buiten gerust nog even, genietend van de warmte van je tuinhaard.

Voordelen van een barbecue in je tuinhaard

 • De barbecue is gemakkelijk te integreren in een schanskorven tuinhaard
 • Je bespaart ruimte doordat je een barbecue en tuinhaard in één hebt
 • Het is makkelijker in onderhoud: je hoeft maar één element schoon te maken
 • Je kunt de hele avond buiten blijven zitten onder het genot van de warmte van je tuinhaard en het eten van je barbecue

Tips voor het stoken op de barbecue

Bij een schanskorf barbecue wordt er aangeraden om te stoken via de ‘Zwitserse methode’, ook bekend als ‘top-down’ aanpak, wat zorgt voor een meer efficiënte en milieuvriendelijke aanpak om het hout te verbranden. Deze methode houdt in dat je onderop grote houtblokken neerlegt en daarboven op kleine stukken hout en uiteindelijk het aanmaakblokje. Steek het vuur bovenaan aan, dit zorgt voor een verbranding van boven naar beneden. Wil je de schanskorf barbecue tuinhaard plaatsen in een overkapping? Dan is het handig om een dubbelwandige kachelpijp te installeren, wat ervoor zorgt dat het dak niet te warm wordt.

Hier nog wat extra tips voor het stoken en grillen op de barbecue:

 • Zorg voor een goede voorbereiding: een schone barbecue en eten op kamertemperatuur
 • Investeer in een goede vleesthermometer, zodat je kunt testen of je vlees goed gaar is
 • Breng je vlees pas vlak voor het grillen op smaak om te voorkomen dat het zout vocht onttrekt en het vlees uitdroogt
 • Beweeg en draai het vlees niet te veel
 • Laat het vlees na het grillen rusten voor een malser stuk vlees

Kookinspiratie voor op de barbecue

Op de schanskorven barbecue maak je net als op een normale barbecue de lekkerste stukken vlees, vis en vegetarische gerechten. Zo is er altijd voor ieder wat wils. Hieronder geef ik je wat kookinspiratie en handige tips voor jouw ultieme barbecue-avond:

 • Vleesliefhebbers kunnen genieten van langzaam gegaarde spareribs of een sappige gemarineerde steak. Laat het vlees langzaam garen en zorg ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.
 • Visgerechten zoals gegrilde zalm komen prachtig tot hun recht op de barbecue. Marineer de zalm met zout en peper en voeg een klein beetje citroensap toe voor het lekkerste resultaat.
 • Vegetarische opties zijn ook eindeloos, van gegrilde groentespiesjes tot gevulde portobello’s. Zorg ervoor dat ze goed gegrild worden, maar hou ze wel in de gaten. Je wilt niet dat ze verbranden.