Wat doe je met de moestuingrond?
Moestuingrond is bedoeld om je groente en fruit mee te voeden. De planten hebben allemaal lucht, water, zonlicht en voedingsstoffen nodig. Deze vinden ze normaal gesproken in de vruchtbare aarde in de natuur. Als je echter zelf een kiem in een potje stopt moet je er dus ook tuinaarde voor de moestuin in doen.
Het heeft zijn rol in zowel het verbeteren van de bodem, maar ook als een hulpmiddel bij het inplanten van je moestuinproducten. Indien je het gebruikt als een bodemverbeteraar verwerk je het in de al bestaande grondlagen in de moestuingrond. Je wilt een mengsel maken wat luchtig is, water opneemt, maar niet ervoor zorgt dat water zich ophoopt. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is om de moestuingrond uit te spreiden over het gebied wat je wilt verbeteren (kan ook een klein oppervlak zijn) om vervolgens het om te spitten en te harken om het rul te maken.
Ben je van plan je huidige bak aan te vullen met nieuwe plantjes die je er in z’n geheel in wilt doen? Graaf dan eerst een gat, voeg wat moestuingrond toe en zet dan de plant erin. Ongeveer op dezelfde manier ga je te werk in het geval je nieuwe groente of fruit wilt kweken in potten. Voeg eerst een waterdoorlatende bodem, waar je vervolgens een laag van moestuinaarde op strooit. Die onderste laag is bedoeld om het water door te laten en wortelrot te voorkomen.
Let erop dat de potgrond voor je moestuin alleen effectief werkt als je planten ook voldoende zonlicht, lucht en water krijgen. Het totaalplaatje moet kloppen, anders groeien ze niet goed. Let er bij het uitkiezen van de locatie op dat ze minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgen. In combinatie met de vruchtbare moestuingrond zullen ze binnen de kortste keren groeien.
Waarom is de moestuingrond belangrijk?
Moestuingrond is belangrijk omdat het een van de bouwstenen zijn die planten absoluut nodig hebben om zich te ontwikkelen. Een kiem heeft voldoende voedingsstoffen van zichzelf om een start te maken. Wanneer de kiem wortel heeft geschoten, heeft die meer voedingsstoffen nodig om nog groter te worden en het aardoppervlak te doorbreken.
Met de voedingsstoffen in de moestuingrond is dit mogelijk. Zonder de tuinaarde voor de moestuin heeft het geen zin om zaden in te dekken, omdat ze niet sterk genoeg zullen zijn om te bloeien.
Welke grond moet je doen in een moestuinbak?
Een moestuinbak is een bak waarin je op een klein oppervlak een afgekaderd gebied hebt waarin je je moestuingrond legt. Welke grond je in je moestuinbak doet is hetzelfde als in de grotere tuinen. Wel kun je voor een extra sterke mix kiezen omdat de ruimte die je hebt beperkt is. De bakken zijn namelijk meestal niet zo diep dus je wilt wel een soort potgrond kiezen die vol zit met de voedingsstoffen die je groenten en fruit nodig hebben om te groeien.
Verder kun je letten op de bewerkte bestanddelen in de moestuinaarde. Ben je meer van puur natuur? Kies dan voor een mix die geen bewerkte stoffen heeft en die rijk is aan natuurlijke mineralen die de kiemen nodig hebben.
Wat zit er in moestuinaarde?
De meeste moestuinaarde is natuurlijk en biologisch. Het gaat om een mengsel wat voedzaam is voor de planten, maar wat ook de structuur van de grond verbetert. Zo zijn compost, kalk, plantenvoeding goed voor de planten. Daarnaast zit er een combinatie van witveen en zwartveen in verwerkt. Bij zwartveen kun je denken aan turfstrooisel en tuinturf. De eventueel aanwezige kokosvezels of houtvezels zijn ervoor bedoeld om de bodem te verbeteren. Dit is doorgaans hetzelfde wat je voor de kruidentuin gebruikt. Het maakt het namelijk makkelijker voor de lucht om dieper de grond in te kunnen. Bovendien kunnen water en voedingsstoffen beter behouden blijven in de moestuingrond op deze manier.
Is er ook moestuingrond te verkrijgen zonder turf?
Alhoewel er specifieke moestuingrond te verkrijgen is zonder turf is het niet makkelijk deze te vinden. Vaak heb je namelijk te maken met een mengsel omdat je het zaaien makkelijk wilt houden. Tuinturf is een stof wat bestaat uit zwartveen. Het is doorvroren waardoor het moeilijk water opneemt en lang in de grond kan blijven bestaan.
Tuinturf is vooral bedoeld voor planten die het goed doen op een zure bodem, omdat het een lage ph waarde heeft. De compost, die vaak in hetzelfde mengsel is, vervult een beetje de tegenhangende rol. Deze is meer voor de basische planten bedoeld. Samen is het een sterk mengsel waarmee je alle planten goed kunt voorzien van voedingsstoffen.
Is potgrond iets anders dan moestuingrond?
Potgrond is de algemene noemer van tuinaarde die bedoeld is om de bodem te verbeteren. Moestuingrond is een specifieke uitvoering van de algemene potgrond. Het komt regelmatig voor dat deze termen door elkaar worden gebruikt. Ze zitten vol met de juiste ingrediënten voor het ontwikkelen van je groente en fruit.
Tuinaarde voor de moestuin is over het algemeen wel biologisch, wat betekent dat het geen kunstmatige meststoffen bevat, maar dat alles puur natuur wordt gehouden bij het productieproces.
Mulch: de stabiele factor
Door mulch in de moestuingrond te verwerken heb je een stabiliserende factor. Wat bedoelen we hiermee? Het is een isolerende laag wat de temperatuur stabiel houdt. Bijvoorbeeld in de zomer blijft het koeler dan de rest van de omgeving en in de winter juist warmer.
Voor tuinen die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen is dit een zeer effectief middel. Soms wil je net die paar weken extra hebben voor dat de zaden ontkiemen of dat je wilt dat de bloemen rond de normale tijd in bloei komen ook al is er een warm voorjaar.
Bovendien is mulch een prima vervanger van andere bodembedekkers zoals boomschors of houtsnippers. Door de lege ruimtes in te nemen geven ze onkruid minder de kans om zich te nestelen tussen je planten.
Tuinaarde voor in de speciale moestuinen
Sommige planten hebben wat extra aandacht nodig bij het kweken. Ze hebben een bijzondere ondergrond of er moet met omgevingsfactoren rekening gehouden worden. Ook in deze gevallen zijn er genoeg specialistische producten te vinden. Hieronder pakken we er enkele tussenuit om je een idee te geven van wat er allemaal beschikbaar is.
Heb je een vraag over een bepaald project wat je op aan het zetten bent en niet zeker weet of de huidige moestuingrond toereikend is? Ga naar de lokale tuinleverancier en vraag welke moestuinaarde je nodig hebt voor jouw project.
Moestuingrond met waterkristallen
De planten die inheems zijn voor West-Europa zijn afhankelijk van regen. Wanneer de bodem uitdroogt zullen ze snel zwakker worden of het begeven. Om je moestuinbakken te beschermen tegen periodes van droogte is er de moestuingrond met waterkristallen ontwikkeld. Met deze potgrond kan de zon er langer op schijnen zonder dat de aarde opdroogt. Dit komt dankzij de bijzondere werking van de waterkristallen. Zij kunnen veel water vasthouden terwijl ze het geleidelijk afstaan aan de omgeving. Eigenlijk een soort automatisch druppelsysteem op moleculair niveau.
Moestuingrond voor terrasplanten
Terrasplanten uit voornamelijk de mediterrane regio willen een grond hebben die goed het vocht kan vasthouden, terwijl het luchtig genoeg blijft zodat de ondergrond niet inkrimpt. Tegelijkertijd wil je niet dat water zich ophoopt omdat dat de wortels kan doen rotten. Soms worden er lavakorrels toegevoegd. De poreuze structuur laat veel water door en verdeeld het gelijkelijk over je aarde. Met de moestuingrond voor de terrasplanten heb je precies deze werking in één product.
Moestuingrond voor waterplanten
Waterplanten zitten meestal verankerd aan de bodem en groeien naar boven, naar het wateroppervlak. Als het mengsel te licht is blijven ze in het middenstuk van het water zweven of stijgen naar het oppervlak om te blijven drijven. Je hebt dus een zwaardere variant nodig die naar de bodem zakt om daar opgenomen te worden door de wortels van de waterplanten. Dit is precies wat de moestuingrond voor de waterplanten doet.
Niet alleen onder water heb je planten die zeer afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van water. Orchideeën hebben een complex groeiproces wat alleen ervaren kwekers succesvol kunnen doen. Deze orchideeën hebben veel behoefte aan water, maar zijn er tegelijkertijd heel kwetsbaar voor. Te weinig en ze groeien niet, te veel en de wortels rotten. Door middel van moestuinaarde te gebruiken met een mengsel aan schors zoals houtvezels, kokosvezels en zwartveen zoals turf voorkom je dat er te veel water op één plek blijft hangen. De wortels zullen niet rotten bij het gebruik van deze moestuingrond.