Een eigen kruidentuin voor lekker eten

Wat is een kruidentuin?

Een kruidentuin is niet alleen heel leuk, maar ook heel lekker. Daarnaast leer je veel nieuwe vaardigheden en kom je dichterbij de alledaagse dingen die je normaal eet. Als je kinderen hebt is samen een kruidentuin maken een ideale manier om ze wat te leren, terwijl je de tijd kwalitatief goed invult.

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar er zijn zat plekken die baat hebben bij het houden van een eigen kruidentuin. Wat dacht je van scholen, cateringsbedrijven, hotels, restaurants of de reguliere huishoudens. Een kruidentuin maken is vaak een van de makkelijkere uitdagingen omdat de plantjes klein blijven en niet al te veel onderhoud nodig hebben.

Wat heb ik nodig om een kruidentuin te maken?

Je hebt vaak niet veel nodig om een kruidentuin te maken. Toch blijft het aan jou de keuze hoever je wilt gaan. Wil je een simpele opzet voor een paar kruiden of wil je experimenteren, kruisen en generaties planten doorgaan? Dan moet investeren in wat meer oppervlakte, maar ook de middelen om al deze werkzaamheden te kunnen verrichten. De moestuingrond die je gebruikt is overigens vaak hetzelfde als bij de andere moestuinen.

Zonlicht is het ding wat jouw kruidentuin goed of slecht maakt. Veel kruiden hebben een bijzondere hoeveelheid zonlicht nodig. Het zijn over het algemeen kleine planten waardoor ze snel groeien. Dit betekent wel dat de kiemen de kans moeten krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Omdat de plantjes vanaf nul moeten beginnen zijn ze eigenlijk altijd in een groeispurt. Gun ze de kans om volledig te groeien door ze in een zonrijke plaats neer te zetten. Dit kan in de keuken zijn, maar ook op de vensterbank of zet de kruiden in de tuin waar de schaduw van het huis ze niet overschaduwt.

Water is het volgende ding wat je kweekplantjes nodig hebben. Te weinig en ze drogen uit, te veel en de wortels beginnen te rotten. Het beste blijft om zelf altijd eerst even te controleren of je extra water erbij moet doen. Zorg ervoor dat de bakken die je neerzet beschikken over een drainage of iets dergelijks waardoor het water makkelijk zakt. Als het blijft liggen is het niet goed voor de wortels. Een vulling als hydrokorrels helpt hierbij. Als je ook groenten en fruit erbij wilt hebben kun je beter een moestuin beginnen.

Ten derde is het belangrijk om in de gaten te houden waar de energie van je kruidentuin in gaat zitten. Aangezien de meeste kruiden niet heel groot worden kunnen ze snel groeien. Dit betekent dat de energie in de groei gaat zitten. Echter, laat je dit te lang doorgaan dan zullen ze proberen in bloei te komen. Dat is zonde van alle energie omdat ze dan bloemen gaan maken wat je niet wilt. Het beste in dit geval is om af en toe te controleren hierop en dan de stelen af te knippen die in bloei raken.

Welke kruiden zet ik in de tuin?

Er zijn genoeg kruiden om uit te kiezen voor in de kruidentuin. Het is voor ons daarom ook lastig een selectie te maken. Toch hebben we gekeken naar wat het gemiddelde huishouden zoal kookt en hierop onze keuzes aangepast. Het is een goede mix van kruiden die veel toepassingen hebben, maar tegelijkertijd ook makkelijk te telen zijn. Past dit niet in jouw keuken? Voel je vrij om de ruimte die je beschikbaar hebt in te delen met andere soorten.

Bieslook

Bieslook is een mooie aanwinst als je een kruidentuin gaat maken. Met de ui-achtige smaak brengt het veel gerechten die laatste toevoeging die het nodig heeft. In tegenstelling tot andere uien blijft deze fris. Het is makkelijk snijden en het beste voeg je het fijngesneden toe aan de gerechten die je klaarmaakt.

Munt

Munt heeft een frisse smaak, zeker de bekende Marokkaanse variant. De voornaamste reden waarom je deze soort zou willen opnemen in je kruidenbedden is als je een fervent theedrinker bent of graag salades maakt waarin de munt verwerkt wordt.

Oregano

Je zult zien dat als je een kruidentuin maakt je waarschijnlijk veel van de mediterrane soorten zult tegenkomen. Dit komt omdat we inmiddels in Nederland aardig internationaal kunnen koken. Bijkomend feit is dat de mediterrane soorten over het algemeen goed gekweekt kunnen worden in ons land, er veel informatie en zaden beschikbaar zijn. Het zijn dus redelijk makkelijke varianten om op te nemen in je kruidentuin.

Oregano is een veelgebruikte toevoeging uit de Italiaanse keuken. Om deze te telen heb je een zonnige plek nodig, direct achter het raam dus of enigszins hoog in je tuin op het zuiden. Wel kun je rekenen op het bezoek van bijen als je het buiten neerzet omdat de bloemen deze aantrekken.

Basilicum

Basilicum is een andere bekende soort voor in de kruidentuin, ook uit Italië. De echte pesto haalt de basilicum die ze hiervoor gebruiken uit de regio Genova in Noord-Italië. Je zult merken dat deze planten erg ruiken en verder een sterk aroma verspreiden in de gerechten. Qua moeilijkheid valt het wel mee. Vooral veel zonlicht en er kan weinig fout gaan.

Peterselie

Peterselie heeft een aparte smaak. Het zit bovendien boordevol belangrijke vitaminen zoals vitamine c. Vaak gebruik je dit als een topping om een soep af te maken, maar door een gerecht kan natuurlijk ook. Deze zie je wederom vaak terug in de keuken van Zuid-Europa. Wat peterselie vooral nodig heeft is veel water.

Tijm

Tijm voegt een andere smaak toe aan het pallet. We hebben al wat frisse en munt-achtige smaken gehad, maar deze is meer houtachtig. De stam en de blaadjes zijn wat stugger, wat ze ook weer een andere ervaring in de textuur van het gerecht geven. Over het algemeen groeit het vrij vlot met voldoende zonlicht.

Rozemarijn

Rozemarijn zie je veel terug in de garneringen. De deeltjes kunnen vrij hard zijn wat betekent dat je voorzichtig moet zijn met de hoeveelheid die je gebruikt. Verder heeft het wel een voordelige werking op je gezondheid. Dit geldt overigens voor vrijwel alle kruiden die je in je kruidentuin kunt plaatsen. Je kunt er genoeg van oogsten tijdens een gemiddeld seizoen omdat het vrij snel groeit.

Dragon

Deze aanwinst komt uit Centraal-Azië en smaakt lichtelijk naar anijs. Echter een echte kruidentuin kun je niet maken zonder. Wees voorzichtig met het kweken aangezien het gevoelig is voor schimmel en aardrupsen. Van deze laatste zul je niet zo snel last hebben als je binnen een kruidentuin maakt, maar de schimmel blijft een uitdaging.

Rucola

Rucola is vrij eenvoudig te kweken en komt ook uit het Middellandse-Zee gebied. De smaak is ook een afwisseling omdat het wat pittiger is terwijl het ook een beetje nootachtig smaakt. Deze plant heeft voldoende water nodig dus zorg dat de grond niet uitdroogt. Wat je kunt doen is een mulchlaag bovenop leggen zodat het water minder makkelijk verdampt en behouden blijft in de grond. Het heeft niet zoveel zonlicht nodig als basilicum.

Koriander

Koriander is een bekende smaakmaker in vele verschillende keukens. Heb je nog geen ervaring met koriander? Proef het dan eerst even, er bestaat een kans dat je er een aversie tegen hebt. In een klein deel van de mensen zorgen de smaakpapillen er namelijk voor dat het naar zeep smaakt. Kun je niets aan doen. Wel kun je iets anders ervoor gaan kweken, zoals bladpeterselie. Verder heeft koriander geen bijzonderheden bij het kweken.

Salie

Salie heeft een sterk aromatische lucht die je uit duizenden herkent. Let op dat je bij het maken van een kruidentuin met deze plant wel voldoende ruimte hebt. Het kan namelijk 40 – 80 cm groot worden. Niet geschikt voor elk huishouden dus. Pas op met hoeveel je in je eten doet, het wordt al snel overheersend in de smaak.

Een kruidentuin in je eigen keuken?

Een kruidentuin in je eigen keuken is natuurlijk ideaal. Elke dag voeg je verse ingrediënten toe waarvan je exact weet waar ze vandaan komen. Naast het gezonde effect geeft het ook een idee van voldoening. Het is jouw eigen project en je bent erin geslaagd. Je hebt het onderhouden, verzorgd, de voortgang bekeken en nu mag je de vruchten plukken.

Let er wel op dat het slim is om alleen kruiden te kiezen die je zelf gaat gebruiken. Of je moet het voor de kick van het maken van een kruidentuin doen. Maar anders kun je het beste kijken wat jij nou het liefste en vaakst eet en daarop de inhoud van je kruidentuin afstemmen. Extra tip: heb je te veel over? Ga bij je familie, vrienden en buren na of zij misschien wat extra’s kunnen gebruiken. Ze zullen je dankbaar zijn en het opent een nieuw leuk gesprek.