Zo perfect was je gazon nog nooit: tips voor een strakke tuin

Ben jij iemand die er echt van geniet om een strakke tuin te hebben? Een perfect gazon kan hier niet bij ontbreken. Maar soms kun je wel wat hulp gebruiken om alle werkzaamheden inzichtelijk te maken en op een rijtje te hebben wat er nou komt kijken bij het maken van een mooi gazon. De volgorde van de werkzaamheden waarin jij je tuin aanpakt maakt namelijk uit voor het resultaat. En het mooiste resultaat is waar we voor gaan bij Trusta.

Tijd om je geheugen te verfrissen? Of ben je nieuw in de tuinderswereld en wil je graag aan de slag met je eigen tuin? Grasmaaien, zaaien, bodem bemesten, omspitten en verticuteren. Alles komt aan bod bij onze tips voor een strakke tuin.

Gazon onderhouden
Inhoudsopgave

Het gras zaaien voor een mooi gazon

Het gras zaaien kan het hele jaar door. De voorwaarde is wel dat de grond minimaal 10 graden is. Kouder dan dat en de planten kost het te veel moeite om te groeien. Bij temperaturen onder nul vriezen de kiemen kapot. Tussen februari en oktober is de periode waarin je gras wilt zaaien. Wees wel op tijd, dan heb je een mooi stukje veld om je barbecue op te houden.

De tijd waarop je zaait heeft wel een ander resultaat. In het voorjaar zal de plant z’n best doen om zo veel mogelijk zonlicht te vangen. Dit betekent dat de kiemen hun energie en voeding gebruiken om grote bladeren aan te maken, maar dit gaat ten kosten van de wortels. In het najaar is het juist andersom. Dan zal de plant meer uit de bodem willen halen en loont het niet om grote bladeren te maken.

Door de juiste voedingsbodem te creëren geef je je gras de optimale kans om een mooi gazon te worden. Zorg ervoor dat de grond waarin je zaait rijk aan mineralen is. Met extra fosfor verstevig je de wortels van het gras.

Gazon doorzaaien na verticuteren

Verticuteren komt uit het Engels en heeft te maken met het verticaal doorsnijden van planten. Onkruid en mos wel te verstaan. Je hebt veel moeite gestoken in je gazon en je wilt je tuin zo strak mogelijk houden. Dit betekent dat er wat onderhoud komt kijken bij het hebben van de tuin. Doorzaaien na verticuteren is een essentieel onderdeel van een gezonde tuin, maar wat is het eigenlijk?

Na verloop van tijd begint er overal mos en onkruid te groeien. Open plekken in het gazon zijn een ideale plek voor ze. Samen creëren ze een verstikkende laag bovenop de grond waar het gras groeit. Dit zorgt ervoor dat jouw gazon langzaam te weinig voedingsstoffen zoals water, lucht en licht krijgt. Naarmate het zwakker wordt neemt onkruid de overhand verdrukt de mooie grassprieten uit de tuin.

Met verticuteren bedoelen we dat je het onkruid en mos met een zogeheten verticuteermachine stuk snijdt. Dit apparaat snijdt een paar millimeter diep de grond in om het voor elkaar te krijgen. Dieper dan dat en je maakt de wortels van het gras kapot. Let er dus op dat de machine goed ingesteld staat. Ook hier geldt dat de bodemtemperatuur minimaal 10 graden moet zijn en alleen bij droog weer. Vermijd verticuteren in de zomer omdat je de bodem te veel uitdroogt ermee. Om goed te kunnen verticuteren moet je natuurlijk wel je tuingereedschap onderhouden.

Nadat je klaar bent heb je dus allemaal kale en open plekken in je gazon. Om het weer strak en netjes te krijgen moet je deze opvullen anders groeit het onkruid weer in een mum van tijd terug. Voor het doorzaaien van het gazon na verticuteren heb je extra graszaad nodig. Als je geen tijd te verliezen hebt kies je voor een grassoort die snel ontkiemt om mos geen kans te geven de plek op te eisen.

Met deze stappen vernieuw jij je gazon

De juiste manier van grasmaaien geeft je gazon elke keer een nieuwe, verse look. Mocht het na verloop van tijd toch misgaan en zie de kwaliteit van je strakke gazon achteruit gaan? Plan een grotere onderhoudsbeurt in voor je tuin om het te vernieuwen. Wat je doet is beginnen met maaien en vervolgens dieper dan normaal te verticuteren. Ja, hier gaan ook sommige stukken gras door kapot, maar je moet ergens beginnen met opnieuw opbouwen. Het belangrijkste is dat echt al het onkruid en mos eruit gaat dit keer.

Om je gras wat kracht bij te zetten verspreid je potgrond rijk aan voedingsstoffen over je erf. Dit hebben ze nodig om weer terug te groeien. Omdat je ook onverhoopt de wortels van sommige grasplanten hebt doorgesneden is het verstandig om in je zaaigoed graszaden te doen. Hiermee vul je automatisch de lege plekken op terwijl je de bodem voedt.

Is er echt geen redden meer aan en begin je liever opnieuw? Dan kun je je gazon vernieuwen door alles om te gooien. Letterlijk. Graaf het hele vlak af en spit het om. Dit is de meest ingrijpende handeling. Plan hier ruim de tijd voor omdat het veel tijd en moeite kost om alles weer recht te krijgen. Als je geen zin hebt om alles weer met de hand opnieuw te zaaien kun je graszoden kopen die je simpelweg over de grond uitrolt.

Wij helpen je een schema te maken om je gazon te bemesten

Om efficiënt te werk te gaan is het slim om een schema te maken om je gazon te bemesten. Dit is een geheugensteun die je helpt te plannen wanneer je wat wilt doen in je tuin. Door een goed overzicht te houden wat je hebt gedaan en wat je gaat doen is kost het minder tijd en moeite om een strakke tuin te behouden. Hierbij geven we een beknopt schema.

WanneerWatOpmerking
februarikalk strooien
maartzaaienbodem minimaal 10 graden
aprilverticuteren + bemestendroog + bodem min. 10 graden
meigazon laten rusten/herstellen
junicontrole kale plekkenzo niet, opvullen
julibemesten
augustusgazon laten rusten/herstellen
septemberbemesten
oktoberwinterklaar makenvoldoende voedingsbodem

Een echt strakke tuin? Zo egaliseer jij je gazon

Een echt strakke tuin kenmerkt zich door een egaal gazon, maar hoe egaliseer je het gazon? Je ontkomt er niet aan als je een tuin hebt en wilt onderhouden. De natuur staat niet stil en van nature komen er geen egale tuinen voor. Je zult dus zelf de mouwen moeten opstropen om een perfect gazon en strakke tuin te behouden. Onkruid blijft een ding, ongeacht hoe vaak je het weghaalt. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en check de tips om makkelijk onkruid te verwijderen.

Hopen met aarde, geel gras, open plekken in het gazon, onkruid, het zijn allemaal factoren die de kwaliteit van je tuin aantasten. Om het gazon te egaliseren moet je de juiste tijd kiezen. Het beste is om dit in het voorjaar te doen. Als je de kans gemist hebt en niet kan wachten is vroeg in het najaar ook een optie. Wederom geldt hier: zorg dat de bodemtemperatuur minimaal 10 graden is.

Grasmaaien en verticuteren zijn de standaard handelingen die komen kijken bij gazononderhoud en mogen hier ook niet ontbreken. In tegenstelling tot de normale routine maai je het gras dit keer kort af, ongeveer 3 – 5 centimeter. Na het verticuteren liggen de kale plekken bloot en kun je makkelijker de hopen met aarde verplaatsen. Als er juist kuilen zijn ontstaan vul je deze op met aarde en potgrond.

Er zijn gereedschappen die je helpen met het egaliseren van het gazon. Een hark is een tijdloos gereedschap wat sinds jaar en dag tuinders heeft geholpen hiermee. Door een hark te gebruiken verspreid je de aarde in gelijke delen over de grond. Bovendien wordt het luchtig waardoor gras zich beter kan ontwikkelen. De open plekken zaai je in met graszaad en een rijke voedingsbodem. Het fosforgehalte en de kiemsoort bepalen hoe snel het gras zal groeien. Bemest ten slotte het hele oppervlak goed zodat alles voldoende kan groeien.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Horecaondernemers weten dat het juiste terrasmeubilair cruciaal is voor de uitstraling...

Groen gras

Het maaien van gras lijkt een eenvoudige klus, maar om een...

Tomaatjes

Het kweken van tomaten is een leuke en belonende hobby, of...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.