Kruidentuin bak met peterselie

Waarom een kruidentuin bak?

Inhoudsopgave

Een kruidentuin bak heb je omdat je van kruiden houdt. Niet alleen dat, maar je wilt ze ook nog zelf kweken. Hiermee bepaal je zelf wat voor een voeding je gebruikt, welke varianten je gaat kweken en wordt je onafhankelijk van de supermarkten.

De meesten beginnen met het telen van kruiden in potten en individuele bakjes. Dit is zeker een goed idee wanneer de planten nog niet sterk genoeg zijn om buiten te overleven. Echter er komt een moment wanneer ze dat wel kunnen. Vanaf dat moment is het ook handig om een kruidentuin bak te hebben. Waarom? Dat gaan we je hier vertellen.

Een kruidentuin bak apart van de rest houden

Je wilt een kruidentuin bak apart van de rest van je tuin hebben omdat veel soorten één of meerjarig zijn. Dit betekent dat ze minimaal een jaar, maar waarschijnlijk ook langer blijven staan. Je hebt dus niet een seizoen waarin je plant, oogst en het is weg. Dit maakt het soms moeilijk mengen met de rest van je moestuin als je groenten en fruit hebt die wel seizoensgebonden zijn. Aan het einde van het seizoen zit je met kale plekken die je wilt opvullen, maar dat werkt lastig als er overal her en der al plantjes staan.

Bovendien groeien sommige kruidensoorten langzamer, en anderen juist sneller dan je gemiddelde groente. Als je ze gaat mengen met de rest worden ze of overschaduwd, of ze overschaduwen de rest. Beide gevallen wil je vermijden. Daarom is het goed om een kruidentuin bak georganiseerd te houden zodat je weet waar welk kruid staat. Zo kan je een goede inschatting maken van hoeveel ruimte je moet overlaten in de rest van de bak. Voldoende ruimte is echt belangrijk omdat het de oogst van de overschaduwde planten verlaagt.

Hoe maak ik een kruidentuin bak?

Je kunt zelf beslissen hoe je je kruidentuin bak wilt hebben, in deze zin komt het overeen met een moestuinbak. Je kunt er een maken door een stuk grond klaar te maken in de tuin, hier een border omheen zetten en vervolgens de binnenkant omschoffelen. Dit is een vrij goedkope manier om een stuk land klaar te maken om er je eigen kruiden op te kweken. Je hebt er letterlijk niet meer voor nodig dan een stuk grond met een border.

Tegenwoordig zie je vaker een verhoogde kruidentuin bak, omdat dat minder belastend is om mee te werken. Dit is ook niet al te ingewikkeld. Voor de planken van de bak neem je duurzame houtsoorten die meerdere jaren meegaan zodat je niet elke twee jaar een nieuwe hoeft te maken. Zeker omdat je plantjes ook meerdere jaren meegaan is het prettig dat je niet alles eruit hoeft te halen op het moment dat de constructie het begeeft.

Zorg er voor dat de bodem goed stevig is. Er komt veel gewicht op te leunen. Een metalen bodem is ook een prima zekerheid als je dat wilt. Het hebben van drainage gaten is iets wat je niet kunt missen. Dit maakt het telen een stuk leuker, omdat je veel minder last zal hebben van wortelrot.

Koop ik zaadjes of plantjes voor mijn kruidentuin bak?

Over het algemeen koop je plantjes voor je kruidentuin bak. Het scheelt een hoop in het voorwerk om ze groot te brengen. Bovendien ga je de zaden toch niet optimaal gebruiken omdat je aan één plant al voldoende hebt. Dan ben je voor niets extra moeite ergens in aan het steken wat je daarna niet gaat benutten.

Het enige waar je geen controle over hebt is het type plant wat je koopt, omdat het aanbod in de winkels over het algemeen beperkter is dan bij de zaadjes. Wat je zult merken is dat sommige soorten in de kruidentuin bak toch beter wel als zaadjes kunnen beginnen.

Ook gewoon potten en emmers kunnen in een kruidentuin bak

Dat je een kruidentuin bak neemt betekent natuurlijk niet dat je verder niks aan potten, bakjes of emmers mag gebruiken. Sommige tuinders doen het zelfs zo: ze hebben alle plantjes individueel geplaatst in de potten. Deze potten zetten ze vervolgens weer gezamenlijk in een kruidentuin bak. Op deze manier voorkom je dat ze gaan woekeren, maar heb je het voordeel dat alles netjes bij elkaar staat en z’n eigen stukje heeft. Als je de bak op een verhoging zet heb je ook nog eens alles makkelijk binnen handbereik.

Een nadeel aan planten in potten zetten is dat de wortels steeds dikker worden, maar nergens heen kunnen. Ze verstikken als het ware zichzelf. Daarom heb je speciale bakjes die wel lucht en andere stoffen doorlaten zodat de wortels een soort stopsein krijgen om zich niet verder te ontwikkelen. Desondanks is een assortiment kruiden die je zelf kunt plukken uit een rij potten in een kruidentuin bak een prima begin om het vak te leren kennen.