Wat is een Griekse tuin?

Griekse tuin

Wat de Grieken betreft is de tuin bedoeld voor gezelligheid met vrienden, gasten ontvangen en lekker genieten van de natuur. Je zult in een Griekse tuin daarom de ruimte vinden voor meerdere tafels om alle gasten te ontvangen. Daarnaast houden ze het aankleden van de tuin simpel. Hier en daar wat tuinbeelden, wat potten en het is af. Het is een mix van geordende chaos zoals we in het oosten zien en de verwildering van de Engelse tuinen.

We zien in een Griekse tuin ook invloeden van de Egyptenaren. Al in het verleden waren de Grieken jaloers op hun vanwege de vruchtbare grond. Het is niet voor niets dat Carthago de graanschuur van het Oost-Romeinse Rijk werd. We zullen dus ook veel van de flora uit Egypte terugzien in het maken van een tuin in de Griekse stijl.

Wat kleuren betreft hebben ze een bepaalde voorkeur, maar het gaat meer om de sfeer die het oproept. Het is de bedoeling dat je in een positieve stemming komt als je de Griekse tuin inloopt. Wat de bloemen betreft gebruiken ze veel paars, rozen en oranje. Nu contrasteren deze kleuren al met elkaar, maar zeker met de knalblauwe tegels. Deze blauwe kleur zie je bijvoorbeeld ook terug in de patronen die op de muren zijn geschilderd. Door het Mediterrane klimaat doen veel plantensoorten het beter in Griekenland dan hier in een Nederlandse tuin. Desondanks zijn er genoeg oplossingen te vinden om zelf je eigen Griekse tuin aan te leggen.

Klassieke Griekse tuin

Er zijn twee grote varianten van de Griekse tuin: de klassieke en de Hellenistische. We zullen hier in het kort uitleggen wat ze zijn. Voor kennis uit de oudheid zijn we afhankelijk van wat de toenmalige geschiedschrijvers ons vertellen in combinatie met de daadwerkelijke opgravingen die zijn gedaan. Omdat er zo weinig bewaard zijn gebleven of omdat er überhaupt zo weinig hebben bestaan weten we niet veel van de tuinen der oudheden.

Wel zien we dat particulieren huizen niet veel tuinen hadden. Hoogstens een paar potten met planten erin versierd met tuinbeelden. Voornamelijk de publieke sector was het domein van de parken en tuinen. Vaak werd als locatie een waterbron aangewezen om het bevloeien van de planten te vergemakkelijken.

Hellenistische Griekse tuin

De latere Hellenistische Griekse tuin is wat een paradijstuin noemen. Dit is waar men een oase van rust en vreedzaamheid wil creëren. Iets waar je helemaal in kunt ontsnappen alsof je echt in het paradijs bent. Het was geïnspireerd door de Perzische tuin en Egyptische tuinstijlen, dus met grote muren, waterpartijen en botanische tuinaspecten.

Wat zijn bekende Griekse tuinen?

Gek genoeg staat de bekendste van de Hellenistische Griekse tuinen niet in Griekenland. Dit komt omdat het Griekse Rijk vroeger veel verder strekte dan de huidige landsgrenzen. Het hedendaagse Turkije, maar ook grote delen van Noord-Afrika maakten deel hiervan uit. In Egypte was Alexandrië een zeer belangrijke stad. Misschien herken je het aan de reuzenbibliotheek wat een van de wereldwonderen was. In deze stad bouwden men de meest iconische Hellenistische Griekse tuin.

Welke planten en bloemen gebruik ik in een Griekse tuin?

De planten en bloemen in een Griekse tuin hebben meestal felle kleuren: roze, oranje, blauw. Wat het zo bijzonder maakt is dat de Grieken daarnaast van de kleur wit houden. Je ziet het terug in de Griekse tuinbeelden gemaakt van marmer. De bloembakken en de ondergrond wordt soms ook gemaakt van marmer.

Met deze witte achtergrond komen de kleuren van de bloemen sterk naar voren. Over het algemeen kiest men groenblijvende planten in combinatie met vetplantjes. Dit komt vanwege het droge klimaat waardoor je minder onderhoud hebt. In deze zin kun je deze planten ook prima gebruiken in een Mexicaanse of Spaanse tuin. Als je hier in Nederland je eigen Griekse tuin wilt maken kun je het natuurlijk wat ruimer kiezen.

Verder zie je ook veel flora terug die je in de keuken kunt gebruiken zoals olijfbomen, rozemarijn en oregano. Om echt de kleuren in de tuin te brengen kies je bijvoorbeeld voor lavendel met de prachtige paarse kleur, oleanders in bloempotten of wilde mirte. Langs de borders geven de cyprusbomen een authentieke sfeer. Vergeet ook niet hier en daar de Griekse tuinbeelden erin te verwerken.

Wat doe ik met de Griekse tuinbeelden?

Het oude Griekenland kende veel bekende bouwmeesters en kunstenaars. Als je naar de steden gaat zie je nog steeds veel beeldhouwwerken het straatbeeld versieren. In de Griekse tuin is het niet anders. De tuinbeelden zijn een iconische toevoeging op jouw tuin.

Ze kunnen een karakter uit de oudheid zijn of zelfs een heel verhaal navertellen met meerdere beeldjes. Hier is het vooral afhankelijk van wat jij wilt laten zien in je tuin. Vaak staan de tuinbeelden wel op de juiste plek in de tuin afhankelijk van wie ze uitbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een beeld van Demeter in het bos of van Poseidon in het water.

Vaak gaan de Griekse tuinbeelden gepaard met de witte stenen die je in de tuin zult herkennen. Wanneer het om steen gaat geven de Grieken de voorkeur aan gepolijst steen over ruwe steen. Koop dus niet te veel getrommelde stenen, maar juist volledig afgewerkte, blinkende stenen. Om de kleur van de planten en bloemen naar voren te komen is marmer een goede optie in de Griekse tuin.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.