Wat is een Turkse tuin?

Turkse tuin

Aan de kust zal de Turkse tuin er anders uitzien dan meer landinwaarts, maar de typische tulpen in de lente en de paviljoenen zijn overal in het land kenmerkend voor de stijl van de tuin. Turkije heeft een goed klimaat voor planten om te groeien. Zelfs in het drogere oosten van het land vind je regelmatig groene oases van flora.

De Ottomanen in de 14e eeuw waren er behept met het cultiveren van bloemen in tuinen. In deze periode is de stijl van de Turkse tuin ontstaan. Doordat het Ottomaanse Rijk zo uitgestrekt was hebben ze de planten en bloemen mogen zien van vele andere beschavingen. Hier hebben ze hun eigen draai aan gegeven.

Wat betreft structuur neigen ze meer naar de Engelse en Aziatische tuinen, waarbij de natuur het voor het zeggen heeft. Het moet er vooral niet te kunstmatig uitzien. Wel leggen ze tientallen meters lange bloembedden aan van tulpen. April en mei zijn perfect voor een bezoek aan Turkije. Alles staat vol in bloei en je zult niet teleurgesteld zijn. Water heeft een speciale plek in de Turkse tuin. Vaak worden de natuurlijke beken, waterbronnen en stroompjes verwerkt in de tuinen. Ze gaan als het ware op in de tuin.

De lokale bevolking draagt ook z’n steentje bij in het stadsgezicht. Her en der in de grote steden zie je de plantenbakken en bloempotten overal buiten staan. Vooral in de steegjes waar de ruimte beperkt is maken ze gebruik van de muren met speciale hangplanten. Gelukkig vind je van nature al veel mooie aanzichten zoals bananenbomen, sinaasappelbomen en granaatappelbomen. Niet alle van deze boomsoorten doen het goed in ons land, houd daar dus rekening mee als je zelf een Turkse tuin wilt maken.

Wat zijn bekende Turkse tuinen?

Gülhanepark

In het Gülhanepark gelegen in Istanboel zie je veel groen. Er staan veel hoge bomen met groene bladeren. In dit mediterrane gebied van Turkije zie je echt de schoonheid van wat een Turkse tuin kan zijn. Als oase van rust is het een prettige afwisseling van de drukke stad. Bovendien stelt het je in de gelegenheid om het beroemde Topkapi paleis te bewonderen. Daarna kun je het museum bezoeken wat op dezelfde grond ligt. Hier vind je allerlei replica’s van wetenschappelijke uitvindingen.

Atatürk Arboretum

Wie van bomen houd voelt zich helemaal thuis in de bomentuin van Ataturk. Je staat versteld van de hoeveelheid boomsoorten die je hier zult aantreffen. Het zijn er duizenden! Ook deze Turkse tuin ligt in de buurt van Istanboel. De belangrijkheid van het water zie je ook hier in de bouw van de tuin terug. Er zijn meerdere meren te vinden temidden van de bossen. Je vindt er reusachtige exemplaren van eiken en sequoia’s.

Voor de lokale bewoners en werkers van het terrein wordt het vooral gebruikt als een botanische onderzoekstuin. Maar je kunt er prima een wandeling van een paar uur maken. Ga eens op bezoek en doe er inspiratie op om je eigen Turkse tuin te maken.

Welke planten kom je tegen in een Turkse tuin?

Het verschilt een beetje per regio. Vooral rond de kust zie je in een Turkse tuin de mediterrane bloemen en planten die we ook tegenkomen in de Spaanse of Portugese tuinen. Denk hierbij aan oleander of bougainvillea. Maar ook lavendel zie je veel en Armeria doet het goed in het klimaat. Wil je meer inspiratie? Misschien dat je wat leuks ziet in de soorten die ze planten in Griekenland.

Verder naar het oosten wordt het droger en zullen de planten zich hieraan aanpassen. Daarom kom je meer Santolina of succulenten (vetplantjes) tegen. Deze planten hebben weinig onderhoud nodig en je hoeft ze niet vaak water te geven. Veel van de planten blijven groen in de winter. De echte kleurrijke bloemen tref je in de lente. Turkije is een belangrijk land wat betreft de tulpen. Hier komen ze oorspronkelijk vandaan. Bovendien heb je jaarlijks het International Istanbul Tulip Festival, iets wat je niet mag missen als echte bloemenfanaat.

Wat heb je nodig om je eigen Turkse tuin te maken?

Als de grootte van je tuin het toelaat zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een echte Turkse tuin te maken. Houd er ten eerste rekening mee dat het klimaat hier een stuk anders is dan in Klein-Azië. Wat je nodig hebt om je eigen Turkse tuin te maken is ten eerste een centraal punt waar een open tuinpaviljoen staat. Deze traditionele hutten bieden bescherming tegen de zon. In de winter kun je er schuilen voor weer en wind. Verwerk dit bouwwerk zo onopvallend mogelijk in het landschap. Ook al neemt het een redelijk stuk van de tuin in, moet het niet zo in het oog springen dat het alle aandacht trekt. De Turken verwerkten de tuinpaviljoens op een natuurlijke manier.

Dat tulpen het goed doen in Nederland weten. Maak daar gebruik van door je tuin klaar te stomen om in de lente veel tulpen te hebben. De borders hoeven niet strak te staan met geometrische lijnen. Je kunt een beetje spelen met de vormen zoals in de Japanse of Chinese tuinen.

Water is iets wat we hier in overvloed hebben. Houd je daarom niet in wanneer je een Turkse tuin aanlegt. Water is een belangrijk onderdeel van dit type tuin. Je kunt gerust je gang gaan met fonteinen, vijvers en stroompjes. Het enige waar je op inlevert zijn de fruitbomen. Limoenbomen, citroenbomen en sinaasappelbomen doen het over het algemeen niet goed in ons land.

Wat bloemen betreft zit je met de Armeria goed. Deze kan tegen koude temperaturen. Je kunt ze in bloempotten, bakken of bloembedden neerzetten. Ze stralen rust uit met de zachte kleuren of je kunt de andere variant kopen met de fellere kleuren. Hoe dan ook staan ze goed in een Turkse tuin.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.