Zelf basilicum kweken in de verticale kruidentuin

Wat is een verticale kruidentuin?

Een verticale kruidentuin is een soort moestuin waarin je kruiden zelf kweekt. Maar niet zomaar in een bak, maar een die je aan de muur hangt. Verticaal een kruidentuin maken houdt dus in dat je over het algemeen kleine plantjes in potten zet. Vaak gaat het echt om individuele kruidenplanten of een kleine bundel in een iets groter bakje. Deze kunnen bijvoorbeeld aan de muur in de keuken hangen of buiten aan een stevige schutting.

Het is uitermate geschikt voor mensen die niet veel ruimte hebben, maar wel willen genieten van elke dag verse kruiden in hun eten. Ben jij iemand die elke dag zelf kookt en gebruik je daar allerlei kruidenmixen bij? Dan is het wat voor jou, omdat je er veel gebruik van zult maken. Doordat je de hoogte in werkt maak je optimaal gebruik van de vierkante meters die je hebt. Zo kun je al meer dan genoeg voor jezelf hebben met slechts één muur.

In een verticale kruidentuin werk je met planken waar potten op staan of een andere constructie wat als een raamwerk hangt aan de muur. Hier kunnen dan rijen met bakken staan die je verder onderverdeeld naar de kruidensoorten die je wilt telen of je maakt gebruik van individuele kweekzakken speciaal gemaakt voor de verticale kruidentuin.

Hoe werkt een verticale kruidentuin?

Een verticale kruidentuin werkt best simpel en lijkt veel op de verticale moestuin. Eigenlijk is het zoals elke andere, maar dan eentje waarin je de oppervlakte die je hebt optimaal inzet. Zorg ervoor dat de muur waaraan je het bevestigd stevig genoeg is. Het kan soms namelijk voorkomen dan tuinders iets aan de schutting hangen wat vervolgens groot uitgroeit tot een gigantische kruidenplant. Lees je dus goed in in je planten. Hoeveel ruimte hebben ze nodig, hoeveel water hebben ze nodig, hoeveel zon hebben ze nodig?

Een verticale kruidentuin maken doe je vanaf het voorjaar. Dan heb je genoeg tijd om het geraamte te maken en binnen te beginnen met het kweken van de plantjes. Wanneer het zomer is kun je kiezen om de groeiende planten naar buiten te verplaatsen waar je wat meer ruimte hebt. Dit kan dus ook op het balkon zijn. Vooral het maken van het rek waaraan je de potten, emmers of bakken bevestigd kan wat tijd innemen. Zorg dus dat je voldoende tijd uittrekt om de verticale kruidentuin te maken.

Werkt een verticale kruidentuin zowel binnen als buiten?

Ja, een verticale kruidentuin werkt zowel binnen als buiten. Alhoewel buiten de meeste ruimte vaak biedt is binnen een prima optie omdat de opzet van een verticale kruidentuin altijd al rekening heeft gehouden met kleine oppervlakten. Het is niet voor niets dat het een geliefde keuze is voor mensen die het alleen in de keuken willen hebben of een kruiden rek aan de muur binnen. Een verticale kruidentuin in de keuken heeft als voordeel dat je meteen bij je kruiden kunt als je ze nodig hebt. Je hoeft niets te plannen, gewoon de schaar erbij tijdens het koken en je kunt afknippen wat je wilt, wanneer je wilt.

De verticale kruidentuin voor buiten is wat groter van opzet en dan moet je denken aan een installatie aan de schutting of een buitenmuur. Deze zijn veelal ook niet alleen voor eigen gebruik, maar goed om met meerdere huishoudens te delen.

Met wat vul ik de potten in een verticale kruidentuin?

Omdat de ruimte in de kleine potten beperkt is, wil je genoeg voedingsstoffen erin hebben dat ze goed kunnen groeien. Natuurlijk is er veel afhankelijk van waar je de verticale kruidentuin neerzet. Kies altijd een locatie met minimaal 6 uur zonlicht per dag. Eigenlijk wil je dit tot ongeveer 18 uur per dag hebben, maar dat is in Nederland niet altijd haalbaar. Wel is het zo dat veel kruiden in een kruidentuin wat meer licht nodig hebben dan normaal, omdat dit vaak smaakmakers uit Zuid-Europa zijn.

Een eigen verticale kruidentuin staat voor zelf beslissen wat je gebruikt. Puur natuur is een belangrijk onderdeel van deze mind set. De potgrond, verrijkt met extra meststoffen voor een hogere voedingswaarde per cm3, zorgt voor de nodige mineralen van je planten. Het liefste natuurlijk zonder alle narigheid van kunstmest. Ook de materialen van de potten en bakken zelf moet door enige keuring heen. Gebruik je plastic dan moet je kijken of de weekmakers en andere chemische stoffen niet de potgrond van je planten in spoelt. Gebruik je hout dan moet je controleren of dit niet op een of andere manier bewerkt is met een coating.

Wat is een makkelijke manier om het water geven bij te houden?

Een verticale kruidentuin heeft niet veel water nodig. Vaak zijn dit kleinschalige kwekerijen waar je maximaal ongeveer 48 planten in kweekt. Voor alleen eigen gebruik is dit vaak al te veel. Je kunt een schema maken en aan de muur ophangen. Elke dag kijk je even welke van de bakken water nodig hebben. Check wel van tevoren aan de grond of het droog of niet in.

Wanneer je ervoor kiest om kleine planten eerst binnen te kweken om ze daarna naar de verticale tuin buiten te verplaatsen moet je rekening houden met de verandering van de waterbehoefte. Als je binnen een stabiele temperatuur hebt, heb je dus ook een stabiele verdamping. Is het buiten echter snikheet, dan moet je vaker water bijvullen.

Het makkelijkste als je op de lange duur investeringen wilt maken is dat je een automatisch irrigatie systeem installeert. Dit is een bewateringssysteem wat je aansluit op de waterkraan. Met een sensor meet het de vochtigheid in het water en aan de hand hiervan krijgt elke plantenbak in de verticale kruidentuin via een druppelsysteem voldoende water. En je hoeft er niet eens zelf naar om te kijken!