Verticale moestuin in huis

Wat is een verticale moestuin?

Een verticale moestuin is een manier om groenten en fruit in de hoogte te kweken aan een muur. Doordat je de hoogte in werkt kun je op dezelfde vierkante meter veel meer planten kwijt. Verticaal moestuinieren is de oplossing voor tuinders die weinig ruimte hebben, maar toch willen genieten van het zelf kweken van planten.

Je kunt in meerdere lagen werken waardoor je nog meer de ruimte benut. Met elke laag die je erbij doet verhoog je de efficiëntie van je verticale moestuin. Door middel van hangende bakken zorg je ervoor dat er individuele planten in komen te staan of hoogstens twee per pot. Een verticale moestuin is iets voor zowel binnen als buiten.

Binnen kun je het een plekje geven in de keuken aan de muur naast het aanrecht. Dan kun je gelijk je voedsel bereiden wat je vers plukt. Buiten hang je het bijvoorbeeld aan de schutting om net wat extra ruimte over te houden voor de rest van de tuin. Zorg er wel voor dat je een stevig bouwwerk hebt waar je de moestuinbakken aan hangt. Zo nodig verstevig je het.

Woon jij in een hoogbouw woning? Dan is een verticale tuin perfect voor jou. Je kunt het namelijk makkelijk maken op je balkon. Je hebt hier geen extra ruimte voor nodig en alles hangt gewoon buiten.

Hoe maak je een verticale moestuin?

Iedereen die een verticale moestuin wilt moet op een gegeven moment een keuze maken: ga ik een verticale moestuin maken of kopen? Goed, je hebt gekozen om er een te maken, maar hoe maak je die?

Laten we het simpel opbouwen. Haal een houten pellet op, deze ga je namelijk verbouwen om er je eigen bak van te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de bodem en de zijkanten te dichten. De voorkant en de bovenkant blijven dus open. Het frame van de houten pellet is al zo dat de middelste dwarsplanken er een mooie verdeling van vier bakken van maakt. Geef je planten wel de ruimte, ongeveer twee per moestuinbak is prima. Vul het met aarde en plant de zaadjes. Je kunt eraan denken om ze regelmatig water te geven of je kunt een automatisch druppelsysteem bouwen. Laten we het wederom simpel houden. Stel een bewateringsschema op zodat je niet vergeet dat je planten water nodig hebben.

Als alternatief kun je een paar stevige emmers kopen. Zorg ervoor dat ze een gekrulde rand hebben zodat je er later een touw omheen kunt lussen. Boor twee gaatjes in je schutting en haal er een dik draad door. Kantel de emmers enigszins schuin en lus het dikke draad om de gekantelde emmers. Als het goed is leunen de emmers nu tegen het draad terwijl ze ongeveer met een hoek van 45 graden gekanteld staan. Maak gebruik van de open ruimtes tussen de planken in de schutting om je emmers met planten erin te klemmen. Is dit niet aanwezig? Maak een soort houder waar je ze in kunt zetten of schuiven en bevestig deze aan de schutting. Afhankelijk van je hekwerk kun je er meer gewicht in kwijt. Zorg in ieder geval dat het nooit te zwaar wordt, het zijn kleine planten die je gaat gebruiken.

Qua materiaalkosten kun je het zo laag krijgen als een paar tientjes, maar je zult meer richting de €50 – €100 gaan. Er zijn nog veel meer ideeën hoe je een verticale moestuin kunt maken. Kijk op internet voor meer inspiratie.

Kun je ook gewoon een verticale moestuin kopen?

Jazeker, je kunt ook gewoon een verticale moestuin kopen. Helemaal handig als je weinig tijd hebt, maar je wilt toch je eigen plantjes kweken. De meeste kant-en-klare kits zijn er al vanaf een paar honderd euro. Meestal werken ze met een schaalbaar systeem waardoor je kunt kiezen of je bijvoorbeeld 4, 8 of zelfs 64 bakken wilt.

Begin klein voordat je de grotere aantallen neemt. Je wilt een goede inschatting kunnen maken hoeveel tijd en geld het kost om bijvoorbeeld vier bakken te onderhouden. Bovendien zul je er natuurlijk ook je groente en fruit vandaan halen. Als jij alleen woont en je hebt 64 bakken? Waar laat je al dat eten?

Kijk wel altijd even naar de productomschrijving. Soms worden er milieu onvriendelijke stoffen gebruikt in de moestuingrond van de kweekbakjes. Je wilt het zoveel mogelijk puur natuur houden. Ben jij meer iemand die de planten vanaf de zaadjes wilt laten groeien of koop je liever vooraf ontkiemde kleine plantjes die je verder verzorgt?

De voordelen van verticaal je groenten kweken

Er zitten veel voordelen aan het verticaal kweken van je groenten. De eerste is al duidelijk, je bespaart gewoon veel meer ruimte. Ga eens na hoeveel vierkante meter het zou kosten als je alles op de grond zou moeten bewerken? Met een klein huis gaat dit niet lukken. In een groot huis kun je die ruimte alsnog goed anders benutten.

Een ander voordeel is dat je de planten makkelijker kunt plukken. Je hoeft niet over je gewassen heen te stappen. Je loopt naar de wand waar je je rekken hebt opgehangen en kijkt welke rijp zijn. Heb je een paar mooie kunnen uitzoeken? Dan kom je er direct bij in plaats van dat je door je moestuin moet lopen met het risico dat je een paar planten beschadigt. Het liefste heb je alles net iets lager dan ooghoogte. Op deze manier behoudt je het overzicht, zonder dat het moeilijk plukken wordt.

Het is een onderhoudsvriendelijke manier van kweken. Door verticaal je groenten te kweken bescherm je je moestuin automatisch tegen veel vijanden. Zowel onkruid als ongedierte komt niet makkelijk bij je plantjes. Slakken bijvoorbeeld kruipen voornamelijk via de grond, maar als jij je sla in een bak hoog boven de grond hebt staan slaan ze die liever over.

De zaden van onkruid verspreiden zich voornamelijk via de lucht en het water. Uiteindelijk dalen ze toch neer, waar ze zich vervolgens nestelen. Nu is de kans dat ze precies in die ene emmer terecht komen een stuk kleiner dan wanneer je aardbeien gewoon op de grond worden verbouwd. Dezelfde voordelen heb je ook als je een verticale kruidentuin wilt.

Zo zie je dat het maken van een verticale moestuin veel voordelen biedt. Het is geschikt voor ieder die kleinschalig wilt beginnen, zonder veel risico te lopen. Het is leuk genoeg om ermee bezig te zijn en de smaak naar meer te pakken te krijgen.

Wat moet je weten voordat je verticaal gaat moestuinieren?

Alleen omdat een verticale moestuin geschikt is om mee te beginnen betekent niet dat je nergens op hoeft te letten. Gelukkig hebben wij hier een aantal verticaal moestuinieren tips voor jou zodat je altijd goed op weg bent.

Het eerste is om te beseffen dat het niet hetzelfde is als gewoon een moestuin maken. De mogelijkheden met de grond zijn beperkt omdat je niet alle ruimte hebt, noch kun je heel diep gaan. De mogelijkheden van de planten zijn ook beperkt. Zo is broccoli een traditionele soort die je niet in een bakje kunt groeien. Daarvan hebben de wortels veel meer ruimte nodig.

Voorbeelden van groenten en fruit wat het wel goed doet in een verticale moestuin zijn aardbeien, sla, wortel, tomaatjes, spinazie en diverse kruiden zoals munt en tijm.

Je hebt minder aarde om de planten in te stoppen, zorg er dus voor dat ze geen voedingsstoffen tekort komen op zo’n klein oppervlak. Koop bij voorkeur grond met extra mineralen en andere benodigdheden zodat ze alsnog voldoende binnenkrijgen.