Waar vind ik een moestuin te huur?
De meeste moestuinen die je kunt huren bevinden zich vlak buiten de stad. Diverse gemeentes bieden via communes of private grondeigenaren de mogelijkheid om een moestuin te huur te vinden. Let wel op dat er vaak regels gebonden zijn aan het verblijven binnen deze gemeenschappen. Zo is er een sterk gevoel van betrokkenheid en sociale controle. Als je je niet aan de regels houdt mag je het gebied niet meer betreden.
Een moestuin te huur vinden in de stad is een stuk moeilijker. Ze zijn er wel, maar vaak verscholen in groene stukjes binnen de stad. De vraag is hoog en de kosten zullen ook hoger zijn. Doorgaans mag je niet overnachten op een gebied wat bestemd is als tuinencomplex. Houd ook rekening met je buren dus organiseer geen luide barbecues.
Wat kost een moestuin huren?
Natuurlijk wil je ook weten wat het kost om een moestuin te huren. Afhankelijk van of je er een huisje op wilt hebben verschilt de prijs. Toch kun je wel rekenen op een stuk grond van minimaal 50 m2. De kosten liggen gemiddeld rond de 2,50 per vierkante meter per jaar. Zoals je ziet vallen de kosten van het huren van een moestuin dus mee, zeker als je beseft dat dit op jaarbasis is.
Wil je wat meer voorzieningen op jouw plek? Dan schiet de prijs al gauw omhoog naar 5 per vierkante meter per jaar. Ook dit is nog te overzien aangezien je voor andere activiteiten buitenshuis misschien evenveel geld kwijt bent. Maar hier krijg je nog eens gratis eten voor terug.
Echter het huren van het terrein zal niet de grootste kostenpost zijn. Afhankelijk van de grootte zal dit eerder de moestuinbakken of de kassen zijn wanneer je een moestuin in kas wilt huren. De moestuingrond is een andere kostenpost waar je rekening mee zult moeten houden. Dit is een duur onderdeel, maar gaat gelukkig wel 100 dagen tot een jaar mee. Eens in de zoveel tijd zul je dus iets meer moeten investeren, maar dan heb je wel een jaar lang plezier van je eigen kwekerij.
Kan ik meer dan alleen de moestuin grond huren?
Wanneer we het hebben over een moestuin huren dan hebben we het erover dat je alleen de grond ervoor huurt. De rest van van de opbouw ervan en de kosten komen er nog bij. Wil je een kant-en-klare versie waarbij je een al bestaande moestuin in kas huurt op een terrein dan kan dat ook. Deze zijn echter mogelijker te vinden omdat ze niet zo veel te huur worden aangeboden. Bovendien zullen de kosten iets hoger liggen.
Dit is ideaal voor mensen die echt helemaal ontzien willen worden, omdat je bepaalde overeenkomsten kunt aangaan waarbij het aanleggen, onderhouden, vernieuwen en afbreken van de tuin volledig uit handen wordt genomen. Je kunt dan dus komen en gaan wanneer je wilt, om alle tijd puur voor het moestuinieren te gebruiken. Je zit niet met de extra tijd die het inneemt om de boel draaiende te houden. Jij kiest de momenten uit wanneer je langskomt en de rest wordt voor je gedaan.
Wanneer je besluit om op deze manier te gaan tuinieren raden we wel aan om goede afspraken te maken met de verhuurder. Vaak loopt het verkeerd op een misverstand. Weet bijvoorbeeld van tevoren welke groenten en fruit je wel en niet mag kweken. Of bijvoorbeeld welke mest of potgrond je mag gebruiken wanneer je de moestuin gaat huren.