Eigen gemaakte moestuin

Wat is een moestuin?

Een moestuin is een stuk grond wat je gebruikt om zelf je eigen groente en fruit te telen. Je hebt er vaak enige kennis voor nodig, maar dan is het wel heel leuk om te doen. Met een moestuin heb je een aantal opties. Of je koopt kleine plantjes en groeit die zelf verder door. Wanneer ze groot genoeg zijn kun je ze bijvoorbeeld van binnen naar buiten verhuizen.

Een andere manier is dat je alleen de zaden koopt en ze dan helemaal vanaf het begin laat opgroeien. Dit vergt wel wat meer aandacht, maar is zeker nog te doen. Een moestuin maakt men niet alleen omdat het eten levert, het is ook nog eens leuk om te doen. Je leert veel in het proces van je eigen groente en fruit kweken.

De bewering dat het veel tijd kost is niet waar. Je hebt zelf namelijk in de hand hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Heb je niet zoveel tijd? Kies dan voor planten met weinig onderhoud en op een klein oppervlak. Een moestuinbak is daar een ideaal voorbeeld van. Dit past in vrijwel elke tuin en de groentes groeien er even hard op. Heb je niet eens een tuin? Geen probleem. Je kunt ook op je balkon, boot of ander oppervlak een paar potten neerzetten op een stabiele bodem en je hebt al een moestuin.

Het plezier wat je beleeft aan een moestuin is niet één keer klaar. Het geeft voldoening elke keer weer iets te kunnen plukken wat je zelf voor elkaar hebt gekregen. Bovendien heb je met een duurzame strategie altijd voor meerdere jaren al genoeg planten en zaad om door te gaan.

Wat heb je nodig om een moestuin te maken?

In het begin kost het wat tijd en aandacht, maar als je je handigheidjes onder de knie hebt is het een kat in het bakkie. Of eerder een plant in het bakkie, maar goed. Om te beginnen zijn er overal starterkits te verkrijgen waarmee je geïntroduceerd wordt in de wereld van een moestuin houden. Deze zijn niet altijd aan te raden omdat ze of een heel eenzijdig beeld geven van wat er bij komt kijken of omdat ze gebruik maken van milieu onvriendelijke producten om de potgrond vruchtbaar te houden.

Kijk altijd even goed rond voordat je een starterkit koopt. Je kunt natuurlijk ook gewoon au naturelle beginnen, maar dan op kleine schaal. Dit is eigenlijk veel leuker omdat je dan in het klein het echte vak leert. Gaat er iets fout? Dan maakt het niet uit omdat de schade zich beperkt tot enkele potten of bakken. Het echte werk wil je beginnen op het moment dat je al een paar keer je eigen groente en fruit hebt kunnen proeven. Het is wel handig om in het begin de moestuin aan te leggen in bakken.

Dit brengt me op het volgende punt: je hoeft een moestuin niet altijd alleen voor jezelf te doen. Velen halen er juist plezier uit om hun familie of andere naasten te kunnen verrassen met een nieuwe lading voedsel. De moestuin levert meer dan genoeg op voor hun. Niet alleen scheelt dit in de portemonnee, maar het maakt de familiebanden ook hechter.

Is een moestuin goedkoop?

Een moestuin maken kan heel goedkoop. Al voor zo’n €200 heb jij dit jaar nog een moestuinbak vol groente en fruit. Het jaar daarop is het nog goedkoper, omdat je de investering in de moestuinbakken en het zaad al hebt gedaan.

De enige kosten die terug zullen blijven komen zijn die van het water, de potgrond en het zaad als je een soort koopt die je maar eenmalig kan gebruiken.

Soms is een eigen bak maken niet eens voordeliger dan er een te kopen. Je kunt al een prima moestuinbak kopen voor €80, de zaden van een instapgroente zoals wortelen zijn ongeveer €2 en daarnaast heb je de potgrond. Hier zal je nog minimaal €50 voor uit moeten trekken. De rest van het jaar betaal je wel waterkosten. Dit hoeft natuurlijk niet als je ze buiten hebt staan. Binnen groeien ze beter door de constante warmte en het vocht, maar buiten is het goedkoper.

Een moestuin voor beginners maken

Instappen in de wereld van tuinieren kan spannend zijn. Sta jij op het punt om een moestuin voor beginners te maken? Het is verstandig om niet te groot te beginnen. Er zijn veel beginnersfouten om te vermijden. Volg deze tips en je zorgt ervoor dat jij het in ieder geval meteen goed aanpakt.

Het belangrijkste om te beseffen is dat als je nog geen ervaring hebt er van alles fout kan gaan. Dit is prima en hoort bij het leerproces. Je hebt een doorzettersmentaliteit nodig om voor de grotere projecten te gaan. Laat je niet te veel beïnvloeden door de eerste ervaring. Deze ervaring is vaak niet accuraat van wat het precies inhoudt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door simpelweg een verkeerd product te gebruiken kun je al je planten kapot maken. Als je je hierdoor zou laten beïnvloeden is er in eens niets meer aan. Heb dus geduld en weet wat je wilt doen.

Begin met individuele plantjes in huis

De binnentemperatuur van je huis is voor een groot deel van het jaar beter dan de gure buitenlucht. Als je de ruimte hebt kun je ervoor kiezen om in het klein te beginnen met een moestuin binnen. Pak een paar kleine potjes en stop de zaadjes in de potgrond. Regelmatig wateren en je zult zien dat er binnenkort een kleine plant groeit. Zorg ervoor dat wanneer de plant groot genoeg is, het weer buiten dusdanig verbeterd is dat het buiten verder kan groeien. Het verplaatsen van een plant naar een andere locatie heet verspenen. In huis is een verticale moestuin een goed idee.

Houd je hier niet zo van? Houd het dan simpel. Wacht voor de juiste tijd van het jaar en zaai direct in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld ook een kruidentuin beginnen. Stop de zaadjes niet te diep. Enkele centimeters is al voldoende. Stop ze dieper en je loopt kans dat ze het niet overleven.

Bewerk de grond voordat je je moestuin begint

Als je klaar bent om de stap te maken om je moestuin buiten te maken, dan bewerk je eerst de grond. Een moestuin aanleggen in bakken gaat op dezelfde manier. Dit houdt in dat je een stuk land kiest wat vlak is en waar je genoeg ruimte hebt om looppaden te maken tussen de gewassen. Bovendien moet je rekening houden met de omvang van de bakken. Als je alles op de grond doet moet je de juiste moestuingrond kiezen. Dit is een combinatie van vruchtbare grond wat makkelijk water op kan nemen, maar wat niet te snel uitdroogt.

Begin met makkelijke groenten te verbouwen die weinig nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn wortelen en sla. Deze zijn simpel in te graven. Vooral wortelen zijn vorstbestendig en zullen de winters overleven.

Bewerk de moestuingrond met een schoffel voordat je iets plant. Ploeg het om zodat het open komt te liggen waardoor je makkelijk de zaden kunt planten. Zorg ervoor dat de grond los en even is. Je wilt dat het oppervlak plat is zonder hobbels of hopen aarde. Plant vervolgens de zaadjes erin, niet meer dan een paar centimeter onder de grond.

Een andere tip is om nooit de grond te intensief te gebruiken. Al vanuit de oudheid hebben we kennis meegekregen over hoe we het land moeten bewerken. Denk aan het gezegde 7 jaar oogsten en één jaar rust. Dit is niet voor niets ontstaan. Als je het jaar erop weer iets wilt verbouwen, kies dan een groente of vrucht uit die een andere belasting heeft op de grond. Wanneer de grond jaar in jaar uit van dezelfde voedingsstoffen wordt onttrokken krijg je bodemdegradatie. Om dit tegen te gaan rouleer je elk jaar het type gewas wat je teelt. Eens in de zoveel jaar doe je er goed aan om even helemaal niets te verbouwen om de moestuingrond weer op kracht te laten komen.

Pas al deze tips toe om je moestuin te maken en je zult er veel plezier van beleven. Het is een unieke ervaring waarbij je de ontwikkeling van je eigen werk vooruit ziet gaan. Het is daarom erg voldoenend. Bovendien is het een goedkope manier om voor je eigen eten te zorgen en om er nog wat van op te steken.