Waarom een verhoogde moestuinbak?

Een verhoogde moestuinbak kiezen mensen die van gemak houden. De opzetkosten zijn iets meer omdat je meer materiaal nodig hebt, maar je hoeft niet meer te bukken. Dit heeft op vrijwel alle werkzaamheden die je wilt verrichten in de moestuin invloed. Zo hoef je niet meer te bukken wanneer je de zaadjes wilt aanplanten, wilt gaan snoeien, het onkruid verwijderen, oogsten of water geven.

Een verhoogde moestuinbak is daarnaast ook nog steviger dan een moestuin op poten. De ruimte eronder is namelijk van massief materiaal en opgevuld met onder andere aarde en potgrond.

Je combineert dus het praktische met het leuke. Elk seizoen kan je genieten van een nieuwe oogst zelfgekweekte groente en fruit, zonder bestrijdingsmiddelen dus. Je hebt namelijk zelf in de hand hoe je te werk gaat. Daarnaast blijft het leuk omdat de werkzaamheden minder moeite kosten. Je kunt gerust blijven staan terwijl je de nieuwe planten ingraaft of terwijl je de verse aardbeien plukt.

Denk aan de omstandigheden voor het uitkiezen van de juiste plek. Het liefste op een plek waar 6 á 8 uur zonlicht is. Minder dan dit en je planten zullen niet snel groeien. Meer dan dit is ook goed, maar bijna niet te behalen in Nederland. Het liefste wil je de jonge planten binnen eerst kweken in een bakje en wanneer ze bestendig zijn naar buiten verplaatsen. Dit voorkomt dat je tomaten bijvoorbeeld kapot gaan door hevige regen of wind. Zorg dat de verhoogde moestuinbak in een windvrije locatie staat.

Verhoogde moestuinbak met plantjes
Inhoudsopgave

Voor wie is een verhoogde moestuinbak?

Een verhoogde moestuinbak is met name bedoeld voor mensen die last hebben van hun gezondheid. Dit kan zijn omdat ze een aandoening aan de rug hebben waardoor het bukken pijnlijk is, of wanneer iemand in een rolstoel zit maar het moestuinieren niet wil opgeven. Hetzelfde geldt voor een moestuinbak op poten.

Last hebben van je rug kan je in veel opzichten van het leven beperken. Vaak zie je dat ze niet meer de dingen kunnen doen waar ze van houden. Gelukkig is het kweken van je eigen groenten en fruit daar niet een van.

Een verhoogde plantenbak moestuin neemt overigens niet meer plek in dan een normale moestuinbak. Dit komt omdat je de hoogte in werkt. Het maakt het daarom ook zo geschikt voor wooneigenaren die weinig ruimte hebben of bijvoorbeeld iets willen hebben voor op balkon. Let er hier uiteraard op dat je aan de goede kant van het gebouw zit omdat de planten in de verhoogde moestuinbak anders niet voldoende zonlicht krijgen.

De voordelen van een verhoogde moestuinbak

De voordelen van een verhoogde plantenbak moestuin is dat het makkelijker te onderhouden is dan op de grond. Natuurlijk, het makkelijkste is om gewoon een stuk grond af te kaderen in de tuin en gelijk te beginnen met het telen van gewassen. Maar met een beetje extra moeite bespaar je juist meer moeite in de toekomst. Een hoge moestuinbak vormt namelijk een barrière voor bepaalde ongedierte. Denk aan slakken die niet graag klimmen. Ze gaan liever naar andere slabladen die op de grond liggen. Of wacht dat je van bepaalde muizensoorten die het ook liever laag bij de grond zoeken.

Will jij gebruik maken van houtsnippers om de grond luchtig en droog te houden? Of omdat je bijvoorbeeld de rest van de open plekken wilt vol leggen om onkruid tegen te gaan. Dan gebeurt het wel eens dat de vogels zoeken naar wormpjes of zaden tussen de houtsnippers. Deze vliegen vervolgens alle kanten op. Wanneer je geen moestuin met een verhoogd bed zou hebben vallen deze houtsnippers dus weer tussen je planten.

Afhankelijk van het waterpeil onder de grond drogen de verhoogde moestuinbakken ook eerder dan de reguliere. Dit komt omdat er minder vocht is wat zich kan ophopen. Dat is uiteraard wanneer je je bak op de juiste manier vult met de verschillende lagen die je nodig hebt.

Hoe een verhoogde moestuinbak vullen?

Een verhoogde moestuinbak vullen vergt enige planning. Door de juiste samenstelling van lagen in elkaar te weven heb jij zo meteen optimaal profijt van je kwekerij. Door elke keer materialen op hun unieke kwaliteiten uit te kiezen krijg je een effectief geheel.

Een verhoogde moestuinbak kan wel een meter hoog zijn. Dit is veel volume om te vullen. Je wilt het niet volstorten met dure materialen waar je toch geen nut uit krijgt. Tegelijkertijd heb je wel iets nodig wat niet de kwaliteit van je andere lagen aantast. Daarom gaat we je hier laag voor laag helpen met het vullen van de verhoogd bed moestuin.

Helemaal onderin begin je met een worteldoek. Dit is een poreus, stevig doek wat de aarde tegenhoudt om uit de bak te zakken. Het laat echter wel water door dus er hoopt zich geen vocht op aan de onderkant. Omdat er aardig wat gewicht bij komt kijken moet je dit worteldoek stevig bevestigen aan de verhoogde moestuinbak.

De eerste laag van opvulmateriaal bestaat uit houtsnippers, overgebleven snoeimateriaal en in sommige gevallen grind of hydrokorrels. De bedoeling van deze laag is het voorkomen van een ophoping van water. Het moet dus doorlatend zijn en geen vocht vasthouden. De hydrokorrels zijn een wat duurdere keuze en gebruik je voornamelijk wanneer je planten wilt kweken die echt een droge bodem nodig hebben.

Compost vormt de tweede laag. Het zorgt ervoor dat er allerlei biologische en chemische processen op gang komen diep in de moestuinaarde. Dit is essentieel voor een goed klimaat voor je planten. Leg niet zomaar wat overgebleven compost neer in de bak. Hier kunnen onkruiden of ziektekiemen in zitten welke jij vervolgens over je hele grond gaat verdelen.

De derde laag is de vruchtbare laag. Hier halen de wortels van je planten het merendeel van de voedingsstoffen vandaan. Als materiaal kies je dus voor een rijke potgrond of rijke moestuingrond. Er moeten sowieso meststoffen inzitten en de mineralen die je gewassen nodig hebben om te groeien. Afhankelijk van de kwaliteit van de moestuingrond die je kiest om je verhoogde moestuinbak mee te vullen moet je dit elke 100 dagen of elk jaar vervangen.

De laatste laag is optioneel. Deze ligt helemaal bovenop, tussen je planten dus. Het is een laag van mulch waarmee je twee vliegen in een klap mee slaat. Voor bepaalde groentesoorten wil je dat de bovenlaag van de grond vochtig blijft. Een mulchlaag werkt isolerend waardoor het vocht niet snel zal ontsnappen. Tegelijkertijd vult het alle kale plekken op aan de bovenkant van de aarde. Dit voorkomt dat onkruid een plekje kan vinden en je planten gaat verdringen. Wacht even totdat je zaailingen groot genoeg zijn omdat zij ook moeite zullen hebben met het doorbreken van de mulchlaag. Bovendien zorgt het voor een extraatje aan voeding in de bodem wanneer het verteerd wordt.

Kan ik een verhoogde moestuinbak kopen?

De klussers onder ons zullen een verhoogde moestuinbak maken, maar onder de niet zo handigen onder ons kun je er natuurlijk ook gewoon een kopen. Let daarbij wel op wat jouw wensen zijn en wat je wilt met je project. Doe je dit voor even of wil je gewoon uitproberen? Dan kun je wat mindere kwaliteit kiezen wat na ongeveer 2 jaar zal vergaan.

Heb je echter langere plannen met je hoge moestuinbak, dan doe je er goed aan met een wat duurzamere keuze. Er is namelijk niets zo vervelend dan midden in het bloeiseizoen je bak te moeten vervangen omdat deze van ellende uit elkaar valt. Zie dan maar eens al het opvulmateriaal weer op te rapen en in de juiste volgorde terug te storten.

Met een moestuin met een verhoogd bed kopen ben je meteen van het hele voorwerk af. Je kunt gelijk beginnen met welke groente of fruit je wilt kweken. Dit zorgt ervoor dat je de focus behoudt op waar het om draait: het eten van je eigen voedsel, op een biologische manier geteeld.

Bij het kopen van een verhoogde moestuinbak heb je twee opties. Of je kunt de onderdelen kopen waarna je ze zelf in elkaar zet bij aflevering. Of je kiest voor de optie waarbij het al in elkaar gezet afgeleverd wordt door de leverancier. Ga altijd even een gesprek aan met de klantenservice zodat je zeker weet dat het product wat je uitkiest geschikt is voor jouw plan. Dan kun je meteen vragen naar advies over hoe je de hoge moestuinbak moet vullen na het kopen.

Waar zet je een hoge moestuinbak neer?

De plek waar je de hoge moestuinbak neerzet maakt uit voor het resultaat wat je eruit krijgt. Te veel in de wind en de kleine plantjes zullen stuk gaan. Te weinig zonlicht en de kleine plantjes zullen niet eens groot worden. Bovendien kies je een verhoogd bed moestuin voor het gemak. Zorg er dan ook voor dat je dit gemak behoudt door het op een plek neer te zetten waar je overal bij de planten kunt.

Het oogsten moet zonder extra moeite kunnen. De vorm van de bak maakt hierin uit. Kies het liefste een rechthoek wanneer je het langs de muur wilt plaatsen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je nu niet volledig er omheen kunt lopen. Via één kant wil je dus volledig je arm over de lengte kunnen strekken om makkelijk te kunnen zaaien en oogsten.

Een vierkant kan natuurlijk ook, maar dan is het echt noodzakelijk dat je er via alle kanten bij kunt. Een vierkant is nog moeilijker te bereiken als je niet de volledige vrijheid hebt om er omheen te bewegen. We raden het daarom af om een vierkante verhoogde moestuinbak te kiezen wanneer je weet dat je het langs de muur moet plaatsen.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Horecaondernemers weten dat het juiste terrasmeubilair cruciaal is voor de uitstraling...

Groen gras

Het maaien van gras lijkt een eenvoudige klus, maar om een...

Tomaatjes

Het kweken van tomaten is een leuke en belonende hobby, of...

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.